latinica  ћирилица
08/02/2019 |  11:50 | Аутор: СРНА

Наредне седмице сједница новог сазива Дома народа ФБиХ?

Наредне седмице могла би бити пдржана сједница Дома народа Федерације БиХ на којој би требало бити ријешено питање усвајања ентитетског буџета, рекао је Срни сектретар Дома Измир Хаџиавдић.
Дом народа ФБиХ - Фото: РТРС
Дом народа ФБиХФото: РТРС

Он је подсјетио да, у складу са Пословником, постоји захтјев Клуба Бошњака да се сазове сједница, додавши да у понедјељак, 11. фебруара, истиче рок од 14 дана за сазивање сједнице.

Наводећи да сада тече калкулација између старог и новог сазива Дома народа ФБиХ, Хаџиавдић је рекао да постоји могућност да сједница старог сазив буде одржана у уторак, 12. фебруара.

- Међутим, сматрам да је то мало вјероватно, с обзиром на ову, на неки начин, окончану процедуру око избора нових делегата - додао је Хаџиавдић.

У некој оптимистичној варијанти, оцијенио је Хаџиавдић, сједница новог сазива Дома народа могла би бити одржана идуће седмице или, у најгорем случају, у седмици иза ње.

- Ако би сви жалбени рокови били окончани и изборна комисија верификовала мандате, а то је све при крају, вјероватнија варијанта сазивања сједнице је идућа седмица или она иза ње. На тој сједници требало би да се конституише нови сазив и изгласа буџет - нагласио је секретар овог дома.

Он очекује да би могао бити извршен и политички притисак како би сједница Дома народа ФБиХ била што прије одржана.

Из кабинета предсједавајућег старог сазива Дома народа ФБиХ Лидије Брадаре Срни је јуче речено да она остаје при ранијем ставу да сједницу на којој ће бити расправа о буџету треба да одржи нови сазив Дома народа.

Предсједник Клуба Бошњака у Дому народа ФБиХ Алмедин Алиефендић рекао је јуче да ће у понедјељак, 11. фебруара, када истекне рок од 14 дана за заказивање сједнице, овај клуб рећи свој став, те нагласио да би најбоље рјешење било да се формира нови сазив Дома народа ФБиХ.

Из Централне изборне комисије БиХ саопштили су да ће до краја наредне седмице бити извршена расподјела мандата за клубове делегата у Дом народа ФБиХ, уколико не буде жалби на одлуке ЦИК-а.

Представнички дом ФБиХ је 9. јанура усвојио буџет за ову годину у износу од 2,65 милијарди КМ, што би требало да потврди и Дома народа.