latinica  ћирилица
08/02/2019 |  13:21 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Милуновић-Вучковић: Фонд послује позитивно из године у годину

Влада Републике Српске, кроз Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, показала је бригу за ову категорију становништва, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Главна активност Фонда је враћање пореза и доприноса свим послодавцима који су запошљавали лица са инвалидитетом. У Српској 800 предузећа запошљава њих око 1.300.

У Фонду за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида кажу да ће за пројекте запошљавања и самозапошљавања инвалида и пројекте економске подршке у овој години издвојити око 400 хиљада марака.

"Поред тог, предвидјели смо да, вјероватно, кад се заврши овај јавни позив, да распишемо нови јавни позив гдје смо планирали додатних 400 хиљада за ту намјену. Поред тог, основна дјелатност фонда је, нормално, поврат доприноса на исплаћене зараде запослених инвадила гдје дајемо, то је преко 85% свих трошкова Фонда, и на годишњем нивоу то износи 4 милиона и 200 хиљада марака", рекао је Ранко Вучковић, директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида.

Посредством Фонда прошле године запослена су 24 инвалидна лица. Фонд спроводи и Пројекат подршке инвалидним лицама у руралним подручјима, у оквиру којег се додјељују економски пакети у вриjедности од 2.500 марака.

"Расписан је био позив за око 50 пакета овакве помоћи инвалидним лицима и ми смо се сада договорили, обзиром да постоји простор, да се уваже сви који су кандидовали се за програм економнске подршке и укупно негдје око 91 пакет биће реализован", навео је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвладиске заштите Републике Српске.

Милуновић је истакао да невладине организације, које спроводе Пројекат економске помоћи инвалидним лицима у руралним подручјима, сматрају да је тај пројекат ефикасан.

"Овај пут договорили смо се да извршимо у наредном периоду, односно у овој години, и контролу ефеката примјене овог пројекта", додао је он.

Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида финанисира се из средстава посебног доприноса који плаћају предузећа са више од 16 запослених, а да ниједно од њих није инвалидно лице.