latinica  ћирилица
08/02/2019 |  13:47 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Преминуо академик Ђуро Тошић

Српски академик и историчар Ђуро Тошић преминуо је у Београду у 73. години, потврђено је Срни у Академији наука и умјетности Републике Српске.
Ђуро Тошић - Фото: СРНА
Ђуро ТошићФото: СРНА

Тошић, који је преминуо у сриједу, 6. фебруара, биће сахрањен у понедјељак, 11. фебруара, у 13.00 часова на београдском гробљу Лешће.

Био је један од најистакнутијих српских историчара посљедњих година 20. и првих деценија двадесет и првог вијека.

Ђуро Тошић рођен је 1. октобра 1946. године у Жљебовима, општина Соколац. Основну школу и гимназију завршио је на Сокоцу, након чега уписује студије историје на Филозофском факултету у Сарајеву, гдје је дипломирао је 1970. године и стекао звање професора историје.

Од 1971. радио је као асистент на Катедри за историју на Филозофском факултету у Сарајеву. Постдипломске студије уписао је 1973. године, а магистрирао 1976. године. Докторирао је на Филозофском факултету у Београду 1982. године о теми "Трг Дријева у средњем вијеку".

За звање доцента изабран је 1982. године, а 1987. године у звање ванредни професор. Био је члан Одбора Српске академије наука и уметности /САНУ/ за историју БиХ, члан редакције Зборника за историју БиХ. Тошић је био члан Научног одбора АНУРС за историјске науке и Матичног одбора за хуманистичке науке Министарства за науку Србије.

Од јесени 1992. године радио је у Историјском институту, а 1994. као професор по позиву у звању редовног професора на Филозофском факултету у Бањалуци. Од 1998. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, на Одсјеку за историју. Области интересовања професора Тошића биле су историја српског народа у средњем вијеку и историја средњовјековне Босне.

Као аутор и коаутор објавио је значајан број књига и научноистраживачких радова. Био је одличан познавалац латинског и старословенског, те италијанског и њемачког језика.

Подручје Тошићевог проучавања била је историја средњовијековне Босне. Објавио је три књиге и већи број радова, приказа и осврта у стручним часописима.