latinica  ћирилица
08/02/2019 |  13:55 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Српска има видан ниво суверености

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је данас у Београду да Српска има видан ниво суверености, док је суверенитет БиХ врло нарушен јер је она протекторат.
Београд - САНУ - Кузмановић - научно-стручни скуп - Фото: СРНА
Београд - САНУ - Кузмановић - научно-стручни скупФото: СРНА

"Како ћемо говорити о суверенитету БиХ када је она протекторат, а сувереност подразумијева слободу, независност, неповредивност. Ми смо не у једном аспекту, већ у многим аспектима подијељени и повријеђени у смислу суверенитета", рекао је Срни Кузмановић, који учествује у раду научно-стручног скупа "Државни поредак: суверенитет у времену глобализације" у Српској академији наука и уметности.

Кузмановић, који ће говорити на тему "БиХ - држава са ограниченим суверенитетом", поставио је питање како бити суверен када су такозвана међународна заједница и такозвани ОХР наметнули 1.700 разних питања које је требало рјешавати и која на одређен начин нарушавају територијални интегритет и цјеловитост.

"Можемо рећи овако - Република Српска има потпуни унутрашњи суверенитет, али има и много тога што има и вањског суверенитета. БиХ има скраћени суверенитет који се уствари аплицира и доживљава само на спољном пољу", рекао је Кузмановић.

Он је напоменуо да су унутар БиХ области почевши од науке, културе, образовања економије, социјалног стања и другог у надлежности ентитета, истакавши да Српске ужива видан ниво суверенитости.

Дводневни скуп "Државни поредак: суверенитет у времену глобализације" организован је у оквиру циклуса "Стратешки правци развоја Србије у 21. веку".

Учеснике скупа поздравио је предсједник САНУ Владимир Костић, а уводно излагање имао је академик Коста Чавошки.