latinica  ћирилица
08/02/2019 |  14:36 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Цијена струје за привреду већа за 4,9 одсто

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је са управом "Електропривреде Републике Српске" усагласио да поскупљење електричне енергије за велике купце буде 4,9 одсто, саопштено је из овог предузећа.
Предсједник Владе Радован Вишковић са привредницима из Требиња (фото: atvbl.com) -
Предсједник Владе Радован Вишковић са привредницима из Требиња (фото: atvbl.com)

Вишковић, који је одржао састанак са требињским привредницима, истакао је да је ријеч о минималном поскупљењу, због чега ће ЕРС и у наредном периоду у врло значајној мјери и даље кроз цијену електричне енергије субвенционисати привреду у Српској.

Он је истакао да ће Влада Српске имати разумијевања за реални сектор и да је спреман да размотри сваку иницијативу и приједлог привредника из Херцеговине.

- Влада спрема нове субвенције и олакшице које имају за циљ стварање услова за више просјечне зараде и бољи пословни амбијент - навео је Вишковић.

Вишковић је привредницима предочио планове владе и ЕРС-а који се тичу покретање инвестиција и изградњу нових објеката у Херцеговини, а који ће посредно утицати и на пословање реалног сектора, истиче се у саопштењу.

Он је казао да се у наредним мјесецима, након избора компаније која ће финансирати и изводити радове на Хидроелектрани "Дабар", очекује ангажовање домаће оперативе из свих области.

- Наш услов је да минимум 50 одсто подизвођача мора бити из Републике Српске, а опредијељени смо да на изградњи овог објекта упослимо херцеговачке фирме. Почетак радова се очекују почетком љета ове године - истакао је Вишковић.

Генерални директор ЕРС-а Лука Петровић рекао је да ће се средства од добити херцеговачког енергетског сектора и даље распоређивати у Херцеговини, а да ће ова компанија остати мотор развоја цијеле рагије, али и Републике Српске.