latinica  ћирилица
08/02/2019 |  15:19 ⇒ 09/02/2019 | 09:00 | Аутор: РТРС

РАК себи за право узео да буде извршна и законодавна власт!

Регулаторна агенција за комуникације није објаснила због чега је донијела одлуку расписивању јавног позива за оператера мултиплекса Ц, иако за то немају законског упоришта. Експертски тим Јавних РТВ сервиса у БиХ али и Министарство саобраћаја и веза Републике Српске противе се оваквој одлуци РАК-а којој су због тога упутили и примједбе. Навели су да је тако РАК себи за право узео да буде извршна и законодавна власт без сагласности Савјета министара.

Због кашњења у процесу дигитализације Регулаторна агенција за комуникације БиХ посегнула је за правилницима и одлукама које нису у складу са законом. Свима је јасно, осим изгледа РАК-у, да је Савјет министара надлежан за креирање политика у области комуникација, а она само за њихово провођење.

Након што су се у Агенцији оглушили на примједбе Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и експертског тима РТРС-а, БХРТ-а и Федералне телевизије, због доношења спорне одлуке, сада су то урадили и на наша питања. Да ли РАК има право да управља, и трећим лицима додјељује државни ресурс, из ове агенције само штуро одговарају.

“Имајући у виду да за потребе прилога који је емитован у РТРС Дневнику 2 од 7. 2. 2019. године нисте тражили став Регулаторне агенције за комуникације, сматрамо да би накнадно изношење ставова о овој теми било контрапродуктивно за ширу јавност. Изражавамо спремност да путем дијалошке емисије у програму уживо изнесемо ставове о овој теми", наведено је из Регулаторне агенција за комуникације БиХ.

Шира јавност би вољела знати због чега је РАК уз подршку Савјета Регулаторне агенције у којем, подсјећамо, сједе и представници из Републике Српске, донио спорну одлуку, иако она није ни у складу са Стратегијом о преласку са анлагоног на дигитални сигнал. Тим више што је Савјет ова агенција у техничком мандату још од прошле године. Одлуке од стратешког значаја, које би могле да имају далекосежне посљедице, не би требало на пречац да доноси, кажу стручњаци.

“Не може се нешто радиути на силу и преферирати приватне телевизије, уз душно поштовање свих, на рачун јавних сервиса а јавни интерес су три јавна РТВ сервиса у овој држави. У свим препорукама комитета министара Савјета Европе каже се да јавни РТВ сервиси морају да имају централну улогу у процесу дигитализације", истакао је Здравко Шавија, члан експертског тима РТРС-а.

Управо та позиција, спорном одлуком РАК-а им је одузета. Јавни РТВ сервиси већ су пристали да мултиплекс А могу да користе и друге медијске куће у БиХ, тако да активирање мултиплекса Ц нема логике, каже Шавија. То у пракси значи да Регулаторна агенција ствара простор приватним компанијама да раде посао јавних сервиса. Државна добра, у овом случају фреквенције, покушавају да се додијеле приватном сектору, закључак је у примједбама Експертског тима. Одлуке о расписивању јавног позива за оператера мултиплекса Ц само ће довести у заблуду све оне који се на тај позив пријаве, тврди Шавија.

“Тај правилник није у складу са стратегиом коју је донио Савјет министара", додао је Шавија.

РАК се оглушио и на негативно мишљење Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, у којем траже да се спорна одлука повуче из процедуре. Као разлог наводе непостојање законског оквира за њено доношење као и да није у складу са Стратегијом о преласку са аналогног на дигитални сигнал.

“Није нам јасно због чега је ова одлулка донесена овако исхитрено и на пречац", сматра Дијана Обрадовић, помоћница министра саобраћаја и веза у Влади Републике Српске.

Парламент Српске још крајем септембра 2017. године усвојио је закључак којим се од свих српских представника у заједничким институцијама захтијева да заштите имовину РТРС-а. Упркос томе, реаговање српских представника у Сарајеву, па чак и оних који раде у Регулаторној агенцији, до сада је изостало.