latinica  ћирилица
08/02/2019 |  15:28 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Никада нећемо пристати на Изетбеговићеве уцјене

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је данас да је предсједник СДА Бакир Изетбеговић потврдио оно што су од почетка знали - да је најава апелације за преиспитивање и промјену имена Републике Српске неозбиљна и политикантска и да је намјера Изетбеговића и СДА била само да она послужи као средство за политичко уцвјењивање.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

"Као што је јавности познато ми на уцјене никада нисмо пристајали и нећемо ни сада", рекао је Ковачевић Срни.

Коментаришући Изетбеговићев ултиматум који се односи на приближавање БиХ чланству у НАТО-у, Ковачевић је подсјетио Изетбеговића, СДА и јавност да СНСД увијек на прво мјесто ставља иунституције Српске, а да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности.

"Резолуција је за нас обавезујућа и све док постоји таква одлука Народне скупштине наш став се неће промијенити. Сигурно га неће промијенити било каква уцјена, а поготово не уцјена која је потпуно неоснована јер је промјена имена Републике Српске немогућа с обзиром на то да је Српска дејтонска категорија", нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, очигледно је да је Изетбеговић сочен са проблемима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ које не може да ријеши и због тога покушава да нађе излаз из те ситуације изазивањем сукоба са Српском.

"Српска није спремна на такву врсту сукоба и не жели да се бави унутрашњим проблемима ФБиХ. Република Српска жели да што прије буду имплементирани изборни резултати и на нивоу БиХ и да што прије почнемо да радимо и боримо се за бољи живот грађана Републике Српске и ФБиХ", истакао је Ковачевић.

Он је поручио да је крајње вријеме да Српска престане да трпи и да сноси штету због компликација и непособности коју константно испољавају у ФБиХ.

Изетбеговић је федералним медијима изјавио да је могуће одустати од апелације у вези са именом Републике Српске ако се предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик предомисли и почне "поштовати Устав и законе, укључујући и раније донесену одлуку о путу БиХ ка НАТО-у".