latinica  ћирилица
08/02/2019 |  15:41 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Либа: Олимпијски дух се враћа у Источно Сарајево и Сарајево

Европски омладински олимпијски фестивал историјски је догађај, а доласком пламена мира враћају се олимпијске вриједности и дух у Сарајево и Источно Сарајево, изјавио је данас предсједник Координационе комисије Европског олимпијског комитета Јозеф Либа.
Прес-центар ЕЈОФ-а - Фото: СРНА
Прес-центар ЕЈОФ-аФото: СРНА

Либа је подсјетио да су остала још два дана до церемоније отварања ЕЈОФ-а 2019 и нагласио да, иако је велики дио посла урађен, много тога остаје да се уради.

Он је на конференцији за новинаре поводом отварања прес-центра ЕЈОФ-а истакао да ова манифестација означава историјски тренутак за Источно Сарајево и Сарајево, али и за Европски олимпијски комитет.

Директор ЕЈОФ-а Сенахид Годињак рекао је да ће међу укупно 1.600 гостију бити и 29 предсједника националних олимпијских комитета, те да је за ЕЈОФ 2019 акредитовано укупно 412 новинара, од којих је 75 из иностранства.

Он је истакао да ће ЕЈОФ-у присуствовати више од 200 ВИП гостију, међу којима ће бити и премијери из региона, наводећи да је потврђен долазак премијера Македоније Зорана Заева.

Годињак је навео да су јуче у Источно Сарајево и Сарајево почеле да стижу делегације на ову манифестацију која ће окупити спортисте из 46 земаља.

"Технички делегати су рекли да су борилишта спремна сто одсто и да су идеални услови за припреме стаза због чега очекујемо и свјетске резултате", рекао је Годињак.

Потпредсједник Олимпијског комитета БиХ Маријан Квесић истакао је да данашње званично отварање прес-центра представља саму завршницу одбројавања до почетка ЕЈОФ-а 2019.

Квесић је истакао да се у почетку чинило да је немогућа мисија организовати овако велики догађај, али да су Источно Сарајево и Сарајево показали да је итекако могуће када раде заједно.

Представници градова Сарајево и Источно Сарајево Елвир Хаџиахметовић и Натко Суџука изразили су задовољство што се БиХ свијету и Европи представља у најбољем организационом смислу.

Суџука је захвалио свим институцијама у БиХ које су помогле да ЕЈОФ 2019 буде организован на најбољи могући начин.