latinica  ћирилица
08/02/2019 |  16:18 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Тривић: Припрема за практичну наставу у школама

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да ресорно министарство у сарадњи са привредницима и локалним заједницама припрема услове за практичну наставу у школама, као и услове за увођење дуалног образовања.
Питер Дафи и Наталија Тривић - Фото: СРНА
Питер Дафи и Наталија ТривићФото: СРНА

Током састанка у Бањалуци са директором УСАИД-а у БиХ Питером Дафијем, Тривићева је истакла да се спроводи низ активности с циљем унапређења исхода учења како би ученици по завршетку средњег образовања били спремни за посао за који су се образовали.

- Ученици средњих стручних школа од другог до четвртог разреда треба да буду два дана седмично на настави код привредника да би повезали научено теоретско знање са праксом. Важно је да послодавци обезбиједе адекватне програмске и безбједносне услове за ученике - појаснила је Тривићева.

Она је нагласила да ће се више пажње посветити професионалној оријентацији ученика у завршним разредима основне школе.

- У разговору са психолизима, али и родитељима, треба одредити за шта ученици показују интересовање јер треба да раде оно у чему су најбољи - рекла је Тривићева.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске саопштено је да је разговарано и о могућностима сарадње на опремању кабинета модерним училима /СТЕМ/, те о потреби модернизације наставе.

На састанку је указано и на неопходност организовања обука за наставни кадар јер су управо наставници кључни за квалитет образовања, додаје се у саопштењу.