latinica  ћирилица
08/02/2019 |  16:43 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Голић: Ускоро једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола

Потребу да се мијењају и поједностављују прописи и процедуре о уређењу простора и грађењу данас су исказали начелници свих шест општина и градоначелник Источног Сарајева. Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, очекује да ће прва фаза, једношалтерски систем за издавање грађевинских сагласности заживјети до половине ове године.

И у неким од општина Источног Сарајева грађани грађевинске сагласности обезбјеђују на једном шалтеру, а све општине у Српској овом процесу прикључују се добровољно и постепено. Да би се сагласности потребне за градњу и електронски могле издати потребно је да се измИјени 17 закона из више владиних ресора, и да се дигитализује сва проведбено-планска документација.

"То значи, водитељ поступка у министарству или локалној заједници добиће све релевантне доказе, односно сагласности које су потребне и за дан или два дана грађанину поставити рјешење да има, односно нема право на одобрење", рекла је Сребренак Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске. 

У општинама Источног Сарајева прижељкивали су једноставније и брже процедуре.

"Све градске општине карактерише да урбано заокружују своје цјелине. Добро је да законске процедуре иду у правцу олакшавања", истакао је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Начелник општине Истпчна Илиџа маринко Божовић рекао је да ће отварањем ове приче имати много боља рјешења која ће у наредном периоду проћи све потребне процедуре до усвајања. 

Новине при издавању грађевинских дозвола и сагласности олакшаће, а у Источном Сарајеву се надају и привући нове инвеститоре.

"Постоји још увијек велика потреба за грађењем знајући да је ту Јахорина и да градимо туристичке капацитете. Ово су теме које су заиста веома значајне. Ми ћемо се сви заједно укључити у ове процедуре и дати своје сугестије", нагласио је Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева

Сугестије су, каже министарка Голић, пожељне како би се увидјеле добре и лоше стране прописа о грађењу, али и о уређењу простора, провођењу поступка легализације бесправно изграђених објеката и одлагању отпада.