latinica  ћирилица
08/02/2019 |  16:46 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Помоћ Епархији захумско-херцеговачкој и у наредном периоду

Премијер Вишковић присуствовао је данас представљању идејног рјешења за изградњу комплекса Духовног центра у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија Острошког, а разговарао је и са владиком захумско- херцеговачким и приморским Димитријем.

Премијер Вишковић поручуио је да ће Влада Српске подржати и изградњу духовног центра у Мркоњићима, за који је Влада Србије издвојила 800.000 марака. Ускоро ће, најавио је, бити одржана и заједничка сједница двије владе, а једно од питања биће и завршетак овог пројекта.

Премијер је истакао да ће Влада помоћи завршетак обнове Саборног храма у Мостару као и све значајне пројекте Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

За прву фазу изградње комплекса Духовног центра у Мркоњићима новац ће обезбиједити Влада Српске- обећао је премијер.

Премијер је најавио заједничку сједницу влада Српске и Србије и рекао да ће управо тада бити ријечи и о завршетку овог пројекта.У оквиру Духовног центра у Мркоњићима,биће изграђен комплекс објеката уз цркву Светог Василија- видиковац са пратећим објектима,Парохијски дом, велико црквено двориште, а поред цркве Светог Николе планирана је изградња палионица за свијеће.

Ових дана биће расписан тендер за изградњу овог Духовног центра.Осим подршке овом пројекту премијер Вишковић ,након разговора са владиком Димитријем, најавио је помоћ у заврештку обнове Саборне цркве у Мостару.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије изразио је захвалност премијеру Вишковићу због посјете Требињу и Херцеговини, наводећи да је Влада Републике Српске увијек имала разумијевања за све потребе Епархије на чијем је челу.

- На нама је да радимо са људима, првенствено са младим људима, који су наш главни ресурс, да они буду образовани, културни, да имају и вјеру, али да развијају и интелектулане способности - рекао је владика Димитрије.

Премијер Српске је истакао да ћеће дозволити да се радови зауставе, као и да ће епархија и владика имати и даље подршку Владе Српске.

Вишковић је нагласио да Влада Федерације БиХ није испунила обећања, а и својеврсну обавезу да помогне обнову Саборног храма Свете Тројице у Мостару.