latinica  ћирилица
08/02/2019 |  19:06 ⇒ 09/02/2019 | 11:14 | Аутор: РТРС

Вишковић: Требиње има подршку Владе (ФОТО)

Премијер Српске Радован Вишковић у радној је посјети Требињу. Са представницима друштвеног и привредног живота, премијер Вишковић договорио је наставак досадашње добре сарадње и подршке Владе Граду Требињу.

Акценат активности биће стављен на пројекте у току , али и оне који би требало да буду финансирани заједничким средствима. Премијер је данас говорио и о новим пројектима путне инфраструктуре у Херцеговини, и пројектима у електроенергетском сектору. 

Влада ће подржати све започете пројекте, минимално на нивоу како је то било до сада, и на којима је заједнички рађено. Покушаће се наћи и средства за нове, који би донијели напредак грађанима и привреди Требиња. Међу приоритетима, рекао је премијер Српске Радован Вишковић, јесте систем за наводњавање у Требињском пољу. Изграђен је примарни цјевовод, а секундарну мрежу финансираће Хидроелектране на Требишњици.

"Већ смо покренули разговоре са Свјетском банком, да уђемо у другу фазу од неколико милиона марака, а ишло се у изградњу водовода за Зубачко поље, имајући у виду потребе локалног становништва", навео је Вишковић.

Фото: СРНА

У наредном периоду биће и нових пројеката, нагласили су из Градске управе. Примарни ће бити у области инфраструктуре.

"Да се заједничким улагањем Владе Републике Српске и Владе Србије, може доста тога урадити да људи остају у Требињу, да долазе у Требиње, и ови пројекти који су рађени, значајно ће допринијети томе", рекао је Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња.

Интензивиране су и активности за изградњу пута Тјентиште-Фоча, како би Херцецовина имала бољу путну повезаност. Биће грађена нова траса долином Сутјеске, са једним мостом преко Дрине, како би дио новог пута био коришћен и за правац Фоча-Шћепан Поље. Влада Црне Горе, рекао је Вишковић, потврдила је контактну тачку, за правац Фоча-Плужине. 

"То нам је битно да можемо завршити пројекат. Имамо обезбијеђен новац за пут Фоча-Шћепан Поље, и да на тај начин ријешимо то питање", додао је Вишковић.

У електроенергетском сектору покренути су бројни пројекти, а интензивно се ради на изградњи Хидроелектране Дабар. За њен довршетак,који ће имати велики значај за домаћи електроенергетски систем, расписан је међународни тендер . 

"Тражимо компанију или групу компанија, који ће обезбиједити средства под најповољнијим условима, поштујући све свјетске стандарде, да ХЕ Дабар чим прије пустили у рад", истакао је Жељко Зубац, в.д.директор ХЕ Дабар.

До половине године, рекао је Вишковић, требало би да буде познат извођач радова. Њеном изградњом, створиће се услови да низводне електране у систему ХЕ на Требишњици, повећају производњу за око 50 одсто.

Фото: СРНА

"Република Српска, односно енергетски сектор, постаје значајан на овом подручју, имаће довољно енергије за извоз, од тога извоза имаћемо бенефите, а спољнотрговински дефицит биће смањен", сматра Вишковић.

Ускоро ће бити објављен и тендер за изградњу ХЕ Бук Бијела, а до краја мјесеца биће формирано заједничко предузеће са Електропривредом Србије, за изградњу електрана Фоча и Паунци, рекао је Вишковић. Током разговора са требињским привредницима, премијер је поручио да ће Влада имати разумијевања за реални сектор и спреман је да размотри сваку иницијативу привредника из Херцеговине.

Фото: АТВ

Најавио је нове субвенције и олакшице, чији ће циљ бити стварање бољих услова у привреди. Вишковић је разговарао и са управом предузећа "Херц градња", које у грађевинарству запошљава више стотина радника, и најавио владину подршку и таквим предузећима.