latinica  ћирилица
08/02/2019 |  22:17 | Аутор: Вечерње новости

Шербеџији награда "Мери Пикфорд"

Признање за посебан умјетнички допринос индустрији забаве
Раде Шербеџија - Фото: илустрација
Раде ШербеџијаФото: илустрација

Глумац, режисер и музичар Раде Шербеџија (72) добиће престижну награду "Мери Пикфорд" за "посебан умјетнички допринос индустрији забаве", на свечаној додјели 22. фебруара у хотелу "Мондријан" у Холивуду.

Награду "Мери Пикфорд", названу по једној од првих филмских звијезда, додјељује Међународна новинарска академија (ИПА), а Шербеџија ће се тако наћи у друштву Рода Стајгера, Алана Пакуле, Френсиса Форда Кополе, Карла Малдена, Максимилијана Шела, Кети Бејтс, Џоди Фостер, Сузан Сарандон, Мајкла Јорка и других умјетника који су добили ову награду.

- Раде је глумац без граница и његови таленти немају граница - рекла је предсједница ИПА Мирјана ван Блариком. - Заиста је заслужио награду "Мери Пикфорд" за изузетан умјетнички допринос индустрији забаве.

Шербеџија је овладао разноврсним позоришним улогама, од Пера Гинта, преко Дон Жуана, Едипа, па до Хамлета, краља Лира и Ричарда Трећег, а глумио је у више од 150 филмова у којима су му партнери били Том Круз, Вал Килмер, Мајкл Кејн, Лајам Нисон, Ванеса Редгрејев, Глен Клоуз, Шарлиз Терон и Џон Туртуро.

Радио је са режисерима попут Џона Вуа, Стенлија Кјубрика, Клинта Иствуда и Филипа Нојса. Раде је омиљени глумац македонског режисера Милча Манчевског, који га је ангажовао за филм "Прије кише", а Шербеџија је за ту улогу добио награду "Златни лав" на Филмском фестивалу у Венецији.