latinica  ћирилица
09/02/2019 |  09:30 | Аутор: СРНА

Грађани ће Титове дугове плаћати још 22 године

Грађани Србије плаћаће Титове дугове још 22 године, пошто посљедње рате кредита из седамдесетих и осамдесетих година доспијевају 2031. и 2041. године, а укупан дуг је већи од 1,7 милијарди евра, пише "Блиц".

Из Народне банке Србије кажу да ће грађани Србије најдуже плаћати дуг према Париском клубу, све до 2041. године. Овом повјериоцу Србија дугује још 1,09 милијарди евра, што значи да би наредне 22 године у просјеку требала отплаћивала по 49,5 милиона евра.

У НБС наводе да ће Србија наредних 12 година морати да враћа и дугове према Свјетској банци, и то нешто више од 700 милиона евра.

Посљедња рата за кредит узет од Кине 1999. године доспијева за двије године, док ће кредит који су 1989. године узимали тадашњи премијери Милка Планинц и Бранко Микулић, Србија отплаћивати још пуних 15 година.

Министар финансија Синиша Мали каже за "Блиц" да Србија уредно отплаћује своје обавезе и кредите, било да је у питању финансирање капиталних инвестиција и инфраструктуре или дугова насталих у претходним деценијама.

Он је навео да Србија, захваљујући стабилном буџету, дио средстава користи за отплату скупих дугова и кредита, па је тако прошле године у цјелости отплатила сав преостали дуг према Лондонском клубу од 170 милиона долара.

Мали је рекао да су у току преговори да Србија у овој години отплати дуг према Словачкој, који потиче из периода СФРЈ и клириншког начина плаћања, те додао да ће Влада Србије и у наредном периоду тежити да превремено отплати кредите и дугове са вишим каматним стопама, као што су репрограми кредита код Свјетске банке.