latinica  ћирилица
09/02/2019 |  10:21 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Милуновић: Приоритет побољшање статуса борачких категорија

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ће приоритет у раду ресорног министарства и даље бити побољшање статуса и положаја борачких категорија за које се из републичког буџета годишње издваја 300 милиона КМ.

Он је у интервјуу Срни навео да буџет ресорног министарства за 2019. годину износи 304,7 милиона КМ, док ће за борачко-инвалидску заштиту бити издвојено 232,3 милиона КМ.

Милуновић истиче да су одређени медији недавно пренијели неистиниту информацију да "нема пара за борачки додатак", оцијенивши да је ријеч о тендециозном покушају стварања депресивног стања у друштву ширењем дезинформација.

"Средства у буџету за борачко-инвалидску заштиту су константно расла и у односу на прошлогодишњи буџет већа су за више од пет милиона КМ. Велики број бораца остварује право на мјесечни борачки додатак и на крају године тај број ће бити око 82.000 за шта ће бити издвојено око 70 милиона КМ", појаснио је Милуновић.

Он је рекао да је Влада Републике Српске до сада стамбено збринула 8.274 породица погинулих и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Истичући да је Влада Републике Српске константно улагала додатна средства и обезбјеђивала додатна права за борачке категорије у Српској, Милуновић је подсјети да су прошле године ратни војни инвалиди - ампутирци први пут остварили право на накнаду за ортопедска помагала.

"Буџетом су предвиђена и средства на нивоу најниже плате у Републици Српској за све борце који нису имали 15 година стажа осигурања, а буџет је повећан због издвајања за жртве ратне тортуре и у току је имплементација закона који регулише ово питање", нагласио је Милуновић.

Он је истакао да је Влада Републике Српске обезбиједила ниво и стабилност исплата борачког додатка из прошле године, додајући да није било могућности да се основица повећа због одлуке Уставног суда Српске према којој се морала прилагодити Уредба о борачком додатку.

"Борац стиче право на мјесечни борачки додатак наредног мјесеца у односу на мјесец у коме је навршио 60 година. То право ће ове године бити обезбјеђено за око 12.000 бораца од прве до пете категорије. Остаје обавеза према годишњем борачком додатку и он ће бити исплаћен у првом кварталу ове године за прошлу годину", појашњава Милуновић.

Говорећи о програму рада ресорног министарства за ову годину, Милуновић наводи да је предвиђено доношење сета закона, као што су измјене и допуне закона о раду, закона о штрајку, закона о спрјечавању злостављања на раду, закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању инвалида, те нове уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Милуновић очекује да ће у Републици Српској бити постигнут консензус између социјалних партнера о измјенама и допунама Закона о раду који треба да буде што квалитетнији и да допринесе побољшању укупне економске ситуације у Српској, као и о Општем колективном уговору.

"Морамо да створимо пословни амбијент који ће омогућити запошљавање што већег броја младих и стручних људи који ће бити пожељан за живот и зауставити одлив радне снаге на Запад", истакао је Милуновић.

Говорећи о најавама највиших званичника у Републици Српској о могућности повећања просјечне плате која би требало да износи 1.000 КМ, Милуновић је рекао да ће то бити опредјељење Владе Српске, јер је премијер то и најавио у свом експозеу.

"Сигуран сам да у Републици Српској има довољно природних ресурса, шума, житних поља, енергетских потенцијала, који уз изузетне људске ресурсе, могу да обезбиједе укупни економски напредак у Српској", каже Милуновић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске одлуком повећала најнижу плату на 450 КМ, истичући да је она већа него у Федерацији БиХ гдје износи 407 КМ.

"Постоји тежња и намјера да економски живот у Републици Српској подигнемо на виши ниво и да зауставимо негативан тренд одлива радне снаге, образованих људи на Запад, а предуслов је развој привреде", напомиње Милуновић.

Он истиче да се у том погледу већ предузимају одређени кораци, наводећи да је са Србијом планирана изградња хидроелектрана, које ће бити један од носилаца развоја привреде, као и изградња ауто-путева, што ће створити повољан амбијент за добар живот у Републици Српској.