latinica  ћирилица
09/02/2019 |  12:07 | Аутор: СРНА

Стефановић: Успјех што све велике силе траже укидање приштинских такси

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да је велики успјех Србије и њеног предсједника Александра Вучића што све велике силе у Савјету безбједности УН једногласно траже да Приштина укине таксе од 100 одсто које је увела на српску робу.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

"Не говорим да смо све завршили и побиједили сада. Али, дошли смо од позиције када су нас прегласавали и у веома бенингним стварима, а да данас једногласно траже да Приштина укине таксе. Нисмо наивни да кажемо да је то завршена ствар", рекао је Стефановић за Телевизију Пинк.

Он је навео да политичка позиција Србије у вријеме бивше власти није била таква, а да је сада Србија, за само неколико година, показала како озбиљношћу, радом и одговорношћу може да постигне да у свјетским оквирима озбиљне земље, чак и оне које су признале такозвано независно Косово, подрже став Србије.

Стефановић је рекао да државе схватају да не може да се трпи такво понашање приштинских институција и кршење регионалног Цефта споразума према Србији и БиХ и Споразума о стабилизацији и придруживању.

Он је истакао да је за Србију веома важна безбједност, те да држава мора да буде спремна и обучена да се супротстави свакој могућој терористичкој пријетњи и тероризму.

"Један терористички удар може у цијелом региону да уништи све. Зато је потребна, прије свега, сарадња у региону, али и са великим свјетским силама - САД, Русијом, Кином, Њемачком. Оне обучавају наше људе и могу да нам дају информације, које немамо, да можемо да заштитимо наше грађане. Годинама успјевамо да спријечимо такве пријетње Србији", рекао је Стефановић.

Он каже да представници бивше власти Србије одлазе у иностранство да "кукају и кажу неку лошу ријеч против своје земље".

"Није свијет слијеп. Многи од озбиљних лидера свијета виде кад се неко бори за своју земљу и умију то да поштују. Србија јесте јача, расте БДП, повећавају се плате и пензије, отварају се нова радна мјеста", додао је Стефановић.