latinica  ћирилица
09/02/2019 |  13:03 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година од погибије пуковника Јовића

У Доњој Трнови код Угљевика данас је обиљежено 26 година од погибије некадашњег команданта Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске пуковника Милана Јовића.
Обиљежавање 26 година погибије пуковника Милана Јовића, Доња Трнова - Фото: СРНА
Обиљежавање 26 година погибије пуковника Милана Јовића, Доња ТрноваФото: СРНА

Помен је служен на гробљу Гај у Доњој Трнови, родном мјесту пуковника Јовића.

Породице погинулих, саборци, руководство Борачке организације Угљевика, Бијељине и Лопара, представници општине Угљевик и Лопара положили су цвијеће на спомен-обиљежје за 18 погинулих бораца и шест цивилних жртава рата са овог подручја у Доњој Трнови.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је дужности свих у Републици Српској да се посвете идеалу за који се жртвовао пуковник Јовић и сви погинули борци Војске Републике Српске.

"Пуковник Јовић је јунак нашег краја који је погинуо бранећи српски живаљ на подручју Мајевице", рекао је Перић новинарима.

Предсједник општинске Борачке организације Јован Маринковић рекао је да је пуковник Јовић један од највећих хероја одбрамбено-отаџбинског рата који је дао живот за слободу српског народа и одбрану Републике Српске.

Према његовим ријечима, Јовић је три пута рањаван у одбрамбено-отаџбинском рату и један је од најзаслужнијих што је Прва мајевичка бригада, којом је командовао, била међу најбољим јединицама Војске Републике Српске.

Саборац пуковника Јовића Ратко Ђурковић оцијенио је да је овај славни командант већ ушао у легенду.

"Он је имао харизму вође, знао је да приђе сваком човјеку, обичном борцу, био је сјајан човјек и пријатељ", рекао је Ђурковић.

У сјећање на пуковника Јовића општина Угљевик и општинска Борачка организација традиционално организију културну манифестацију "Јовићеви дани" у оквиру које је расписан конкурс за ученике основних школа на тему "Споменици су нијеми, али много говоре" и за средњошколце "Данас би били очеви".

На гробљу Гај, осим званичника општине Угљевик и сабораца, цвијеће су положили и супруга пуковника Јовића Славка и син Дарко.

Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи предводећи своје борце надомак муслиманског упоришта Теочак.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, 28. јуна 1993. године пуковник Милан Јовић постхумно је одликован орденом Немањића.