latinica  ћирилица
09/02/2019 |  17:46 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Нови смртни случајеви од посљедица грипа- надлежни поручују да нема разлога за панику

Још четири особе преминуле су од посљедица грипа, пријављено је Институту за јавно здравство Републике Српске, чиме је укупан број преминулих повећан на 37.

Надлежни поручују да нема мјеста паници и да је углавном ријеч о особама средње и старије животне доби, са бројним придруженим обољењима, које нису биле вакцинисане.

Посљедња четири смртна случаја забиљежена су у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, те болницама у Бијељини, Зворнику и Градишци.

Надлежни истичу - још не постоји основ да буде проглашена епидемија грипа, јер је број обољелих мањи од један одсто укупне популације.

Узрок веће смртности ове године је вирус типа Х1Н1, који изазива озбиљније компликације код пацијената који већ имају неко обољење, у односу на вирус типа Б, који је био доминантан прошле године.

- Овдје нема неких спектакуларних мјера, као таквих, за било коју вирусну сезону. Прије свега, оно што је најважније, колико год то банално звучало, је прање руку, провјетравање просторија, избјегавање боравка у просторијама у којима борави више људи и, наравно, у оквиру здравтсвених установа мјере контроле здравствених инфекција које здравствени радници треба да проводе, наводи Ален Шеранић, министар здравља и совијалне заштите Републике Српске.

Министарство здравља и Институт за јавно здравство Републике Српске, са здравственим установама, редовно прате ситуацију, каже ресорни министар.

Обољелима савјетују мировање, узимање много текућине и лијекова за снижавање температуре, која траје најчешће пет до седам дана.

У случају погоршања стања, потребно је потражити љекарску помоћ. Најугроженији су они који болују од хроничних обољења.

- Најчешће компликације грипе јесу од стране респираторног тракта. То су бронхитиси и пнеумоније. Ми ове године виђамо велики број компликација у смислу брохо-пнеумонија, и упале уха могу да буду, као и компликације централног нервног система, појаснила је Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести УКЦ Републике Српске. 

Вакцине више неће бити набављане, поручују из Министарства, јер је за развој имунитета потребно двије до три седмице, а очекује се да ће, управо толико, трајати врхунац сезоне грипа.

Из Института за јавно здравство грађане подсјећају да воде рачуна о личној и хигјени простора у којем живе и раде, те да приликом кућних и посјета болницама поштују препоруке надлежних установа.

А управо због повећаног броја обољелих од респираторних инфекција забрањене су посјете у три клинике Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, у којима се збрињавају најосјетљивије категорије: труднице, породиље и дјеца.