latinica  ћирилица
09/02/2019 |  18:49 ⇒ 18:50 | Аутор: СРНА

Баждникин: Запад наставља русофобичну кампању у Македонији

Руски амбасадор у Скопљу Сергеј Баждникин изјавио је да западне државе "настављају русофобичну кампању" у Македонији и поручио да Москва сматра да би о питању промјене имена Македоније требало разговарати у Савјету безбједности УН.
Сјеверна Македонија и НАТО (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Сјеверна Македонија и НАТО (фото: илустрација)Фото: РТРС

"Поједине западне земље, превођене САД, заиста јачају антируско осећање широм свијета покушавајући да у своју пропагандну орбиту увуку што је више земаља могуће, укључујући и стављањем посебног нагласка на злогласну `атланстку солидарност", рекао је Баздникин за ТАСС.

Он је истакао да приступање Македоније НАТО-у, уз ратоборну реторику чланица Алијансе, не изгледају обећавајуће.

"Добро је познат став Русије према ширењу НАТО, укључујући и Балкан. Упркос свим увјеравањима да тај процес није усмјерен проти Москве, дјела говоре потпуно супротно и војна инфраструктура Алијансе врло се брзо приближава нашим границама", рекао је Баждникин.

Он је подсјетио да НАТО и званично Русију сматра главним непријатељем.

Баждникин је нагласио да је Скопље у више наврата увјеравало Русију да тежње Македоније за чланство у НАТО немају антируско значење.

"Немамо основа за сумњу у искреност наших македонских колега. Проблем је то што када уђу у чланство Алијансе мораће да донесу одлуке које нису у складу са националним интересима већ према принципима `атлантске солидарности` што значи да губе своју слободу дјеловања", додаје Баждникин.

Свих 29 чланица НАТО потписале су 6. фебруара у Бриселу Приступни протокол за учлањење Македоније у Алијансу.