latinica  ћирилица
09/02/2019 |  19:42 ⇒ 10/02/2019 | 11:51 | Аутор: РТРС

Посљедња опомена из Бихаћа Драгану Мектићу - мигранте ћемо вратити у Сарајево

Мигрантска криза у Унско-санском кантону ескалира,до тог нивоа да су власти овог кантона принуђене за поједине одлуке, иако за то нису надлежне.

Кантонални министар унутрашњих послова послао је јасну поруку највишим нивоима власти у БиХ - уколико не ријеше проблем расформираће два центра, а мигране вратити у Сарајево.

Дали су рок од 10 дана бх. властима које се још нису огласиле.

Осам мјесеци траже од Министарства безбједности БиХ и Савјета министара да преузму контролу над мигрантским центрима у Унско-санском кантону, јер проблеми са мигрантима свакодневно кулминирају.

Број кривичних дјела је повећан, провале у приватна домаћинства су честа, а сукоби међу мигрантима постају све масовнији.

Због тога су кантоналне власти овај пут одлучне у својим захтјевима.

- Један од закључака јесте да у року од 10 дана Савјет минстара, односно Министарство безбједности, преузме управљање над привременим центрима који су формирани на подручју Унско-саснког кантона, те да се заведе кућни ред, категоричан је Нермин Кљајић, минситар унутрашњих послова Унско-санког кантона.

Уколико Министарство безбједности са Драганом Мектићем на челу и Савјет министара остану нијеми и без рјешења и овај пут, власти Унско-санског кантона неће сједити скрштених руку, већ ће се три хиљаде миграната из Бихаћа и Велике Кладуше, крајем наредне седмице, наћи на путу за Сарајево.

- Превозници су исказали расположење, јављају нам се одређени начелници и градоначелници који су спремни парципирати у трошковима превоза миграната, додаје Кљајић.

Кап је прелила чашу грађана и власти и Велике Кладуше, јер више не желе да моле надлежне у БиХ за помоћ.

До сада нико није имао слуха. Формирали су Кризни штаб, који тражи хитно затварање привременог кампа Мирал, јер је његово отварање незаконито.

- Обратили смо се Европском вијећу минситара које је донијело одлуку да је нелогично да се мигранти налазе у граничном појасу у непосредној близини границе са ЕУ и да се ту формирају кампови, нагласио је Енвер Муњаковић, члан Кризног штаба општине Велика Кладуша за мигрантску кризу.

Надлежне власти Унско-санског кантона овај пут одлучне у рјешавању проблема мигрантске кризе, јер је безбејдност грађана на првом мјесту.

Сада, та слика је сасвим другачија.

Уколико се у Министарству безбједности и Савјету министара не пробуде из зимског сна, већ крајем наредне седмице могу да очекују три хиљаде, нових, илегалних становника у Сарајеву.

Остало им је само осдм дана од рока који су добили од власти Унско-санског кантона.