latinica  ћирилица
09/02/2019 |  20:58 ⇒ 20:58 | Аутор: СРНА

Годину дана од смрти Небојше Глоговца

Програмом "Сјећање на Небојшу Глоговца" Југословенско-драмско позориште и Удружење драмских умјетника Србије обиљежило је вечерас годину дана од смрти овог великана српског глумишта.
Небојша Глоговац -
Небојша Глоговац

Приказан је кратки филм Радивоја Андрића о великом глумцу и представљена је монографија "Небојша Глоговац" аутора Татјане Њежић.

Редитељ Горчин Стојановић рекао је да љепота душе Глоговца сада, годину дана након његове смрти, још више избија на видјело, а била је очевидна и док је Небојша био жив.

Аутор монографије "Небојша Глоговац" Татјана Њежић каже да је монографија још један поглед у дубину, у промишљеност, људскост, топлину, а у исто вријеме и у достојанственост и невјероватну чврстину овог великана српског глумишта.

Глоговац је преминуо након краће болести прије годину дана, у 49. години.

Небојша Глоговац је одиграо више од 70 филмских и телевизијских улога, од којих су најпознатије у остварењима "Кад порастем бићу Кенгур", "Породично благо", "Небеска удица" и "Клопка".

Постхумно су му додијељене најзачајније позоришне награде "Милош Жутић" за улогу Хамлета и Добричин прстен за животно дјело.