latinica  ћирилица
10/02/2019 |  08:53 ⇒ 08:54 | Аутор: СРНА

Дачић: Разграничење предуслов за стабилне односе Срба и Албанаца

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да је разграничење на Косову и Метохији један од предуслова за трајно стабилне односе Срба и Албанаца.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

"Међутим, то није чаробни штапић, нити је у томе цело решење. Срби на Косову и Метохији морају да имају дугорочне гаранције за безбедност и просперитет, да уживају пуна грађанска и политичка права, што одавно није случај", рекао је Дачић за "Блиц".

Он је оцијено да српска историјска и културна баштина мора бити максимално заштићена, а државна имовина и имовина грађана Србије враћена свуда гдје је узурпирана.

"О свему томе морамо да постигнемо споразум са Албанцима и да за то добијемо гаранције од најважнијих држава света", истакао је Дачић.

На питање да ли очекује да ће однос Београда и Приштине бити ријешен у овој години, Дачић је рекао да нико не може да предвиди када ће се доћи до споразума.

"Видим да неки западни плитичари и дипломате то већ најављују као готову ствар, само не знам на основу чега то тврде", рекао је Дачић.

Он је оцијенио да нико не може да предвиди када ће бити постигнут споразум.

"Ево, година је већ одмакла, али суштинских разговора још увек нема. Не журимо, боље је да на крају имамо квалитетно решење које ће истрпети ток времена и које ће сви поштовати, него да здовољимо нечији календар обавеза", навео је Дачић.