latinica  ћирилица
10/02/2019 |  12:23 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Мејова поново пред посланицима

Британски премијер Тереза Меј пружиће шансу парламенту да до 27. фебруара расправља и гласа о алтернативним опцијама Брегзита, уколико до тада не буде усаглашен договор, изјавио је данас извор из британске Владе.

Мејова жели подршку посланика њене Конзервативне партије за измјене у вези са границом са Сјеверном Ирском, али ЕУ одбија да поново покрене разговоре о том дијелу договора и жели да британски премијер постигне компромис са највећом опозиционом Лабуристичком партијом у остварењу ближих веза између Брисела и Лондона.

Велика Британија треба да изађе из ЕУ 29. марта и Мајове покушава да увјери Брисел да измјени договор који је постигнут крајем прошле године, а који су посланици британског парламента одбили у јануару.

Британски министар за Брегзит Стивен Баркли састаће се сутра са преговарачем ЕУ Мишелом Барнијеом ради разговора о измјени договора у вези са "бекстопом", према којем би Сјеверна Ирска за разлику од других дијелова Велике Британије наставила да поштује одређена правила ЕУ, која се највише односе на стандарде хране и робе.

Мејова треба у сриједу, 13. фебруара да упозна парламент о напретку у постизању договора са ЕУ, дан касније ће посланицима дати шансу да изнесу своје мишљење.

"Мејова ће од посланика затражити да понове подршку њеним настојањима за нове преговоре са ЕУ о `бекстопу`", додаје извор.