latinica  ћирилица
10/02/2019 |  12:26 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Бањалучанин на челу Удружења српских студената у Швајцарској (ФОТО)

Удружење српских студената у Швајцарској прославило је синоћ у Светотројичином храму у Цириху крсну славу овог удружења Светог Фотија Цариградског.
Удружење српских студената у Швајцарској - Фото: РТРС
Удружење српских студената у ШвајцарскојФото: РТРС

Прослави су, уз чланове овог удружења, присуствовали амбасадор БиХ у Швајцарској Анђелко Граховац, генерални конзул Србије у Швајцарској Зоран Јеремић и представница хуманитарне организације "28. јун" Савета Томовић.

Предсједник Удружења српских студената у Швајцарској, Бањалучанин Дејан Малчић, рекао је да је велика част угостити амбасадора и конзула, који су препознали важност и значај дјеловања овог удружења.

 Удружења српских студената у Швајцарској  (Фото: РТРС)

- Удружење српских студената у Швајцарској основано је 2015. године и окупља 60 српских студената, који су родом са подручја Републике Српске, Србије, Црне Горе и Хрватске. Наша визија је повезивање студената српског поријекла широм Швајцарске, те промоција и одржавање имиџа швајцарских грађана српског поријекла, рекао је Малчић.

Додао је да се због тога труде да у току године организују велики број активности с циљем промоције српске културе и обичаја, те да колегама који нису са ових подручја покажу сва богатства наше баштине.

- Како су чланови удружења из различитих крајева, планирамо да у наредном периоду организујемо студијске посјете у завичају, на које ћемо позвати и колеге са наших факултета. На овај начин желимо да, уз дружење и забаву, али и учење, помогнемо томе да се глас о љепоти наше земље и гостопримству нашег народа прошири“, закључио је Малчић.

Најавио је да ће Удружење српских студената у Швајцарској у сарадњи са Амбасадом Србије у Швајцарској, у кругу Швајцарског техничког универзитета у Цириху поставити бисту Милеве Марић.