latinica  ћирилица
10/02/2019 |  18:38 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Убијен полицајац у Сарајеву - осумњичен Един Гачић

Здружене снаге Федералне управе полиције и кантоналних МУП-ова и даље интензивно трагају за одбјеглим Едином Гачићем, осумњиченим да је синоћ у Суходолу код Тарчина убио полицајца на дужности – Махира Бегића, а прије седам дана у насељу Подорашац код Коњица локалног трговца Суада Султанића.

Становништво тог подручја у страху. Из полиције позив грађанима да конкретне информације о локацији убице пријаве – и увјеравање да ће адекватно бити обезбијеђени сви садржаји Европског омладинског олимпијског фестивала, који вечерас почиње у Сарајеву и Источном Сарајеву.

На капији објекта, којег федерални МУП користи за обуку својих кадрова, гдје је синоћ око 18,30 часова мучки убијен полицајац Махир Бегић, данас његове колеге са дугим цијевима. Десетине других, трагају за одбјеглим вишеструким убицом. Увиђај је трајао цијело пријеподне. Пронађене су чахуре и други трагови, али не и, вјештачењем осумњичени, починилац. 

- Тужилаштво Кантона Сарајево отворило је истрагу против Едина Гачића, јер постоји основ сумње да је починио тешко убиство полицајца односно припадника ФУП-а - изјавила је портпаролка Тужилаштва Азра Бавчић.

О убијеном четрдесетшестогодишњем полицајцу Бегићу из оближњег засеока Локве, родбина и познаници имају само ријечи хвале. Са вишеструким повредама у предјелу главе и грудног коша из ватреног оружја и из непосредне близине, пронашао га је колега - полицајац, када је стигао да га замијени на стражи. Недостајао је Бегићев службени пиштољ и припадајућа муниција. Хелекоптери, дронови, термовизијске камере...од синоћ су укључени у потрагу. “Чешља” се много шири локалитет од мјеста убиства. 

- Хеликоптер ФУП-а,стављен је на располагање и хеликоптер МУП-а Републике Српске. Ставиле су нам се на располагање и 
одређене институције које посједују одговарајуће летјелице - истакао је Комесар Полиције Кантона Сарајево Мевлудин Халиловић.

Управа кантоналне полиције расписала је и објавила потрагу за одбјеглим убицом, уз његов опис и контакт телефоне за пријаву информација. Много је оних лажних, за које вријеме никако није, а и такве се провјеравају. Стога из полиције, која се још ни опоравила није од октобарског убиства Адиса Шеховића и Давора Вуиновића, грађане моле за озбиљну сарадњу, а из кантоналне владе најављују новчану награду која ће узроковати хапшење Гачића. И оперативни штаб Владе у сталном је засједању а сви полицијски потенцијали "у погону". 

- Да се посебна пажња обрати на поједине локације, школе, вртиће, и сва она мјеста која требамо ми као Министарство и Влада "задужити" - навео је министар унутрашњих послова Кантона Сарајево Адмир Катица.

Стога, а и због предстојећег Еофа, позив из Сарајева одаслат је полицајцима из других кантона као мјера појачане безбједности.

- Врло важан међународни догађај. Он је већ обезбијеђен у складу са највишим безбједносним стандардима. Ово што се догодило на подручју Кантона Сарајево јесте убиство и то свирепо, од синоћ захтијева додатне капацитете - истакао је премијер Кантона Сарајева Един Форто.

И док цијела бх. јавност са страхом прати наставак потраге, на друштвеним мрежама појавио се десетоминутни снимак чији је аутор управо одбјегли убица. У њему најављује како га за два мјесеца "ту више неће бити". Старијој познаници, како у снимку наводи, дошао је да поправи веш машину. 

- Ово је жена која ме је хранила када сам изашао из затвора. Пошто ја одох за два мјесеца ако Бог да колико ти могу помоћи док сам близу овдје - рекао је он.

Злочиначки пут Един Гачић, започео је још у рату. Тек пунољетан, био је припадник злогласног одреда Ел муџахедин. На војно-повјерљивом списку из фебруара 1996. године, његово име под бројем 687. И послије рата живио је у Бочињи са муџахединима. Неколико мјесеци касније убио је ратног саборца из одреда – Исмета Гунића. Због тога осуђен на осим година затвора. На "слободном викенду" 2002. године у Зеници је ликвидирао властиту мајку, па пресуђен на јединствену казну од 20 година затвора. Након двије трећине казне у Зеничком, па потом Бихаћком затвору монструм је 2017. године пуштен на слободу. С њим је, тврде из бихаћког затвора, одаслато и циркуларно писмо како се ради о вјерском фанатику с поремећајем личности каквом је неопходно психијатријско лијечење. И ту је очито, све до случаја Подорањац, престала "брига" о монструму – који је тренутно најтраженији бјегунац у регији.