latinica  ћирилица
10/02/2019 |  19:01 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Различита виђења повртара из Семберије и Лијевче поља око расподјеле средстава

До краја фебруара, Министарство пољопривреде требало би да објави Правилник о расподјели 71 милион КМ аграрног буџета, намјењених подстицајима. Послије консултација, начелно је договорено да повртарима, као и прошле године, буде додјељено 1,8 милиона КМ. На Скупштини Удружења повратара Републике Српске различита виђења повртара из Семберије и Лијевче поља - како распоредити додјељена средства.

Повртари из Бијељине кажу да су несугласице почеле још током консултација у ресорном министарству јер предсједник Бранко Мастало није наступао по закључцима управног одбора удружења.

Несугласице су настале око вредновања појединих врста повртарске производње.

Повртари из Семберије се залажу за нелинеаран приступ јер како кажу није исто производити бундеву и краставац корнишон на шпалиру.

- Није ту било неког већег размимоилажења, осим у дијелу који се односи на премирање по врсти робе, ко ће имати колики подстицај - каже Раде Добраш, предсједник Скупштине Удружења повртара Републике Српске.

- Договор је да Скупштина за 2019. годину поново засједа и да договори да ли ће то бити линеарно или ће нека производња бити фаворизована, одлуку ће донијети тај орган - наводи Младен Васић, повртар из Бијељине.

Оно у чему су сагласни повртари и са истока и запада Српске је настојање владе да се кроз исплату подстицаја уведе више реда на тржишту и да регистрована газдинства редовно измирују доприносе.

- Апелујем на младе произвођаче да се региструју, да би се могли одазвати позиву министарства за субвенције, да уплаћују социално и пензионо, како би могли остварити подстицаје у пољопривреди - наглашава Милош Кошпић, повртар из лакташког села Косјерово.

Послије вишечасаовне расправе, која је на моменте била доста бурна, Скупштина Удружења повртара Републике Српске није прихватила оставку предсједника Бранка Мастала.