latinica  ћирилица
10/02/2019 |  19:38 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Грађани Женеве подржали нови закон о секуларизму

Грађани швајцарског кантона Женева подржали су на данашњем референдуму нови закон о секуларизму, којим ће, између осталог, званичницима и државним службеницима бити забрањено да на видном мјесту носе вјерске симболе.
Швајцарска (илустрација) -
Швајцарска (илустрација)

Према коначним резултатима гласања, 55 одсто гласача подржало је нови закон упркос упозорењима да би могао довести до дискриминације посебно против муслиманки.

Кантон Женева вијековима је био у средишту вјерске слободе и толеранције, а нови закон замијениће постојећи који се донесен 1907. године.

Присталице нове мјере сматрају да ће нови закон појаснити постојеће принципе у Уставу за заштиту вјерских слобода вјерника и атеиста.

Критичари тврде да ће закон имати опресиван и дискриминаторски утицај и осуђују нову регулатву као исламофобичну, јер ће се на мети наћи муслиманке које носе хиџабе.

Просвјетним радницима у Женеви већ је забрањено да носе вјерске симболе на видним мјестима, укључујући хиџаб. Нови текст прошириће забрану на изабране званичнике и било које локалне или кантоналне службенике у контакту са јавности.

Двије жалбе су поднесене против новог закона и могле би блокирати усвајање регулативе, упркос резултатима данашњег гласања.

Једну од жалби поднијела је Евангелистичка мрежа Женеве и то против одредбе којом се забрањују јавна вјерска окупљања.

Другу жалбу поднијела је странка Зелених и то против забране да изабрани званичници и било које локални или кантонални службеници јавности носе вјерске симболе.