latinica  ћирилица
11/02/2019 |  09:09 ⇒ 15:22 | Аутор: РТС

Кинески филм обара све могуће рекорде (ВИДЕО)

Први кинески високобуџетни научнофантастични филм "Земља која лута" обара све рекорде гледаности. Послије првог дана приказивања, блокбастер је у Кини зарадио више од 200 милиона долара.
Кинески филм "Земља која лута" (Фото: chinafilminsider.com) -
Кинески филм "Земља која лута" (Фото: chinafilminsider.com)

"Земља која лута" је прича о епском пројекту пресељења наше планете и њених три и по милијарде становника у удаљени систем звијезда у блиској будућности, да би спријечили умируће Сунце да је прогута.

Према процјенама стручњака, за највише 100 година нестабилно Сунце могло би да се прошири толико да би Земља нестала у његовој утроби, док Сунчев систем не би имао шансе да преживи више од три вијека.  

Владе најмоћнијих земаља уједињене су у покушају да ријеше проблем – уз помоћ 10.000 гигантских летјелица Земљу ће избацити из орбите и повести је на пут од 4,2 свјетлосне године.

Јупитерово гравитационо поље требало би да дâ нашој планети иницијану брзину за напуштање "комшилука", међутим због квара Земља остаје заробљена поред Јупитера и пријети јој нова опасност... 

Редитељ филма Гуо Фан истиче да се "Земља која лута" од свих до сада виђених холивудских блокбастера о апокалипси доста разликује.

- У многим филмовима људи једноставно бјеже и напуштају Земљу када проблеми наступе. У нашој причи ми такође бјежимо, али овај пут нашу планету водимо са собом. Основна порука мог филма јесте да је ово наша планета и да је никада не остављамо на цједилу - поручио је редитељ.