latinica  ћирилица
11/02/2019 |  13:12 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ: Уважена апелација да се Чивчићу исплати више од 85.000 КМ

Уставни суд БиХ уважио је апелацију Петра Чивчића, правоснажно ослобођеног оптужби за злочине почињене на Корићанским стијенама, изјављену на пресуду Суда БиХ којом му је одређена накнада на име нематеријалне штете, те је предмет враћен на поновно одлучивање.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Суд БиХ досудио је Чивчићу, с обзиром на то да је ослобођен кривице за ратни злочин, износ од 85.000 КМ на име нематеријалне штете јер је из проведених доказа неспорно утврђено да је у притвору провео 1.036 дана, преноси Бирн.

Чивчићеву жалбу да му се досуди већи износ одбило је Ревизионо вијеће Суда, након чега је услиједила апелација Уставном суду, који ју је уважио, те укинуо одлуку о накнади штете због повреде права на правично суђење и Европске конвенције за заштиту људских права и слобода.

"Предмет се враћа Суду БиХ, који је дужан по хитном поступку да донесе нову одлуку", навели су у Уставном суду.

Адвокат Саван Зец, који заступа Чивчића, за Бирн је рекао да је предмет враћен на поновно одлучивање и да би одлука требала бити донесена до априла, односно у периоду од три мјесеца, за који је Уставни суд обавезао Суд БиХ за њено доношење.

"За двије године и 10 мјесеци, колико је провео у притвору, досуђен му је износ од 85.000 КМ. Када се то преведе математички, то би било 82 марке по дану. Сматрамо да би било поштено да тај износ буде већи, јер када се даје држави, онда је то 100 КМ по дану, а када је обратно, износ је мањи", нагласио је Зец.

У апелацији је, између осталог, наведено како је пресудом Суда БиХ повријеђено право на правично суђење због произвољне оцјене проведених доказа, посебно што нижи судови нису довољно цијенили налаз и мишљење вјештака медицинске струке да је "апеланту здравље трајно и неповратно оштећено, са изузетно опасним посљедицама по будућност".

Раније је од Суда БиХ Чивчић тражио 250.000 КМ одштете због неоснованог лишења слободе, али му је досуђено 85.000 КМ.

Ревизионо вијеће је касније овај дио пресуде потврдило, али је уважило жалбу тужене и одбило Чивчићев захтјев да му се исплати накнада за материјалну штету од 7.356 КМ која се односи на трошкове посјете његове супруге и сина док је био у притвору.

Чивчића је Суд БиХ у септембру 2013. правомоћно ослободио оптужбе да је у аугусту 1992. године, у својству полицајца Интервентног вода Станице јавне безбједности Приједор, учествовао у убиствима око 200 особа на Корићанским стијенама.