latinica  ћирилица
11/02/2019 |  13:22 | Аутор: СРНА

Нацрт закона о електронској идентификацији супротан уставним надлежностима

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић сматра да Нацрт закона о електронској идентификацији и услугама повјерења електронских трансакција не би требало да иде у процедуру јер је супротан уставним надлежностима.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је апеловао да министри из реда српског народа утичу да са дневног реда сједнице Савјета министара буде повучена ова тачка, те да се са свим релевантним и стварно надлежним нивоима власти у БиХ усагласи прихватљив текст закона.

"У Нацрту се налази мишљење Министарства финансија БиХ из кога се види да нису створени услови за слање закона у процедуру и прецизно су образложени разлози. Такође, од институција Републике Српске, Агенција за информационо друштво Републике Српске дала је негативно мишљење. И Федерација БиХ је навела да је у процедури закон за Федерацију", навео је Рајчевић.

Он је истакао да је Република Српска ово питање уредила сопственим прописима и има потпуну аутономију уређивања ове области у складу са уставним надлежностима.

"У Нацрту закона се уопште не спомињу Република Српска, те квалификовани сертификати које издају органи Републике Српске, тако да се може догодити, ако прође овакав текст, да се потпуно негирају сертификати које издају органи Републике Српске", истиче се у писаном реаговању министра.

На дневни ред сутрашње сједнице Савјета министара уврштен је Нацрт закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције, чији је предлагач Министарство комуникација и транспорта БиХ.