latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:12 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Приватне иницијативе примјери позитивног пословања

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су у Требињу заступљене двије врсте приватних иницијатива - једну од њих подржала је локална власт у сарадњи са Заводом за запошљавање, а друга је свој пословни план реализовала самостално, што су позитивни примјери пословања.
Предсједница Цвијановић обишла Пивару Оз крафт у Требињу -
Предсједница Цвијановић обишла Пивару Оз крафт у Требињу

Цвијановићева је, након разговора са власницима туристичке агенције "Херц травел" Шпиром Чечуром и пиваре "Оз крафт" Ендруом Монфордом, истакла да су ова два локална бизниса примјер да свако, уколико има иницијативу, може успјешно да послује и остварује зацртане циљеве.

- Оне показују да када имате подршку и кад имате иницијативу и пословни план - можете да успијете. Сваки посао на почетку захтијева доста напора, али то се на крају исплати - навела је Цвијановићева.

Она је истакла да јој је драго што је један Американац, након посјете Требињу, одлучио да се пресели у тај град и започне свој бизнис.

- Сваки пут када неко хоће да се бави бизнисом има могућност, ако хоће, да добије подршку, што значи да покретачи бизниса нису препуштени сами себи. Међутим, некада је довољно да имате само иницијативу - истакла је Цвијановићева.

Власник туристичке агенције Херц травел, Шпиро Чечур, рекао је да је његова визија да изађу на европско тржиште како би у Требиње, а самим тим и у Републику Српску, довео иностране туристе.

- На нама је само да радимо и истрајемо, а идеја је, сама по себи, реална, позитивна и остварива - навео је Чечур.

Он је истакао да је подстицајна средства за отварање агенције добио захваљујући програмима подршке Градске управе и Завода за запошљавање Републике Српске.

Власник пиваре Оз крафт Ендру Монфорд рекао је да се одлучио да на подручју које се традиционално сматра винским, направи и његово типично пиво.

- Пиво је одлично за освејежење током љета. А што да не, као што је у вину истина, тако је у пиву живот - рекао је Монфорд.

Цвијановићева је претходно посјетила Дневни центар за стара лица, који дјелује при требињском Центру за социјални рад.

Она је истакла да је центар добро организован и да су услови добри, што је, како је рекла, веома важно с обзиром на то да се у њему свакодневно дружи старија популација.

- Они представљају мјесто гдје људи који немају ближу родбину или немају с ким да проведу вријеме, дођу на одређене дневне активности или дружење - навела је Цвијановићева.