latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:48 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Одбрана приложила додатне доказе на суђењу Веселијевој

У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године, одбрана оптужених приложила је данас додатна три доказа, на која је Тужилаштво уложило приговор релевантности.
Суђење Елфети Весели - Фото: РТРС
Суђење Елфети ВеселиФото: РТРС

Халиловићев бранилац, адвокат Лејла Човић, приложила је један материјални доказ - извод из војног картона свједока Тужилаштва Фахрудина Демировића, из којег се, како је рекла, види да он није био у истој јединици као оптужени Халиловић.

Човићева је у име браниоца Веселијеве Мирне Делалић, која ни данас није присуствовала статусној конференцији, Суду приложила два материјална доказа који доказују да је брат Веселијеве погинуо у саобраћајној несерећи у Милану и  да није убијен у рату, како је то тврдио свједок Тужилаштва Мустафа Тучић.

Она је Судском вијећу пренијела и поруку Делалићеве да није успјела да ступи у контакт са додатним свједоцима и договори термин за њихово свједочење, након чега је предсједавајући судија Дарко Самарџић констатовао да је данашњим улагањем материјалних доказа завршен доказни поступак у овом предмету.

Тужилац Мирослав Јањић рекао је да му за припрему завршне ријечи треба око 15 дана тако да је наредно рочиште заказано за 8. март у 9.00 часова.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица такозване Армије БиХ, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи - Ново Село на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.