latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:56 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Корито ријеке Јошавке биће санирано, Влада Српске издваја 300.000 КМ

Влада Републике Српске финансијски ће помоћи реализацију пројекта санације корита ријеке Јошавке у општини Језеро, чија је вриједност око 600.000 марака, истакнуто је данас на састанку премијера Српске Радована Вишковића и начелнице ове локалне заједнице Снежане Ружичић.

Вишковић је рекао да би Влада Републике Српске требало да издвоји 300.000 КМ за реализацију наведеног пројекта, који суфинансира УНДП.

- Ова општина претрпјела је штету у недавним поплавама. На сву срећу, у Републици Српској није било великих проблема - рекао је Вишковић новинарима у Језеру.

Он је нагласио да ће у Језеру бити реализован пројекат изградње моста преко ријеке Пливе, за шта ће Влада Српске издвојити више од 600.000 КМ.

- Санацијом корита ријеке Јошавке спријечићемо поплаве. Поплаве су почеле након изградње хидроелектране Јајце, а интензивне разговоре водиће представници Владе са руководством ове хидроелектране да би проблем, уз санацију корита, био ријешен - додао је Вишковић.

Ружичићева је навела да се општина Језеро неколико деценија суочава са поплавама које узрокује ријека Јошавка.

- Уз подршку Владе Републике Српске и Фонда солидарности рјешаваћемо проблеме са којима се суочавамо. Када завршимо имовинско-правне односе вјерујем да ћемо почети санацију корита ријеке Јошавке, јер је пројектна документација завршена - рекла је Ружичићева и напоменула да још није извршена процјена штете причињене у посљедњим поплавама.

Она је подсјетила да ће пројекат санације суфинансирати УНДП.

- На састанку са премијером разговарали смо и о реализацији инфрастуктурних пројеката важних за нашу општину. Уз подршку влада Српске и Србије финализовали смо изградњу школске спортске сале, за шта је издвојено 200.000 евра, а изабран је извођач радова за изградњу моста на ријеци Пливи - рекла је Ружичићева, која је изразила наду да ће прилив у буџету општине Језеро бити виши.

Вишковић је, након састанка са руководством општине Језеро, посјетио Зорану Вујић - мајку петоро дјеце која живи у алтернативном смјештају који је био поплављен и домаћинства која плави ријека Јошавка.

Премијер Српске је рекао да ће Влада помоћи мајци петоро дјеце у стамбеном збрињавању, али и домаћинствима у санацији штете настале од поплава.

- Влада Српске помоћи ће у рјешавању стамбеног проблема самохране мајке. Постоји могућност да јој адаптирамо очеву кућу или подигнемо монтажну кућу да би са дјецом имала квалитетне услове за живот - рекао је Вишковић.

Мумин Кељајић, чије домаћинство је било поплављено, изразио је задовољство што ће бити ријешен проблем са ријеком Јошавком, како подручје општине Језеро више не би било плављено.

Премијер Српске посјетио је и породице Душка Ружичића и Радмиле Томић, чија су домаћинства била поплављена.

Вишковић је у Језеру посјетио и два приватна привредна субјекта који су извозно оријентисана "Гро лајн" и пилану "Шавија".