latinica  ћирилица
11/02/2019 |  16:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајани наљутио Хрвате и Словенце изјавом о Истри

Предсједник Европског парламента Антонио Тајани разбјеснио је Хрвате и Словенце, јер је на церемонији обиљежавања Дана сјећања у италијанској Базовици Истру и Далмацију назвао италијанском.
Антонио Тајани (Фото: etf.europa.eu) -
Антонио Тајани (Фото: etf.europa.eu)

- Живио Трст, живјела италијанска Истра, живјела италијанска Далмација - рекао је Тајани у говору поводом Дана сјећања на жртве егузодуса из Истре, Ријеке и Далмације, преноси загребачки Индекс.

Он је на свом Фејсбуку објавио и видео са церемоније у коме је рекао да данас одаје почаст палим жртвама мржње према Италијанима, које су починили "они који су на униформи имали црвену звијезду" и додао да ће у Европском парламенту подсјетити на "трагедију везану за Трст".

Он је рекао и да Трст симболизује национални идентитет Италијана, као и да у том граду пуно патили иако су били присиљени да напусте подручје у коме су живјели.

- На крају су, захваљујући истини и правди, побиједили и зато данас славимо успомену на те страшне године и надамо се да се ово више никада неће догодити. Успјели смо да избјегнемо да се заувијек угаси свјетло над догађајима у Трсту - рекао је Тајани.

Такође, он је подсјетио да се не смије допустити да се у Венецуели у којој живи пуно Италијана понови "комунистичка диктатура као Титова".

Индекс наводи да је идеја о италијанској Истри и Далмацији била једно од главних начела италијанског фашизма насталог 20-их година прошлог вијека, те подсјећа да се тајним Лондонским уговором из 1915. године Италија обавезала да ће ратовати на страни Антанте, али је заузврат тражила велики дио источнојадранске обале која је у то вријеме била дио Аустро-угарске монархије, а након рата, новембра 1918. године, италијанска војска окупира је велики дио Далмације.

Двије године касније потписан је Рапалски уговор између тадашње Краљевине СХС и Италије, по коме су Италији припали Трст, Горица, Градишка и дио Крањске, Истра, Задар, острва Црес и Лошињ, Ластово и Палагружа.

Након Другог свјетског рата Далмацију и Истру ослобађају партизани.