latinica  ћирилица
11/02/2019 |  18:49 ⇒ 12/02/2019 | 08:01 | Аутор: РТРС

Требиње: Цвијановићева пружила подршку развојим пројектима (ФОТО)

Развојни пројекти и локални активизам имаће подршку Kабинета предсједника Републике Српске, истакла је предсједница Жељка Цвијановић током посјете Требињу.

Сваки пројекат који се односи на младе, школство и образовање, спорт и други пројекти чији је циљ развој заједнице, имаће подршку предсједнице Српске. Цвијановићева је посебно подржала пројекте помоћи селу и идеју о изградњи Центра за таленте. Тај центар, односно организација и функционисање, требало би да буде узор за формирање сличних центара у другим локалним заједницама. Цвијановићева је подржала и рад малог, приватног бизниса.

Центар за таленте требало би да буде формиран у насељу Згоњево. Тај образац би требало да буде полазиште за формирање центра на нивоу Српске.

- То је пројекат који радимо са удружењем и школама, актуелан је већ годину дана, потребан новац налази се на рачуну, а нама треба подршка у организацији - каже Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња.

Предсједница Српске подржала је пројекте подршке селу и опстанак сеоских домаћинстава. То може да буде повод за миниконференцију Кабинета предсједника и општина и градова Српске, за размјену искуства из ове и других области.

- Одушевљена сам давањима која се односе на подстицај за дјецу и родитеље, како би се мотивисали добијањем финансијских средства да се врате у сеоске школе - поручила је Цвијановићева.

Предсједница Српске посјетила Дневни центар за старе особе (Фото: РТРС)

Предсједница Српске посјетила је и Дневни центар за старе особе. Упознала се са радом градске Туристичке организације и приватне агенције, која је добила подстицај за рад. 

цвијановић, херцег травел

- Наша визија јесте рад, пробијање на европско тржиште и довођење туриста - каже Шпиро Чечур, власник туристичке агенције.

Мали бизнис покренуо је и Американац Ендрју Менфорд, који је у Требињу започео производњу пива. 

цвијановић, пивара, требиње

- Дошао сам и наишао на дивне људе, који су били вољни да помогну и око папирологије и свега осталог. Сваки дан напредујем и сазнам нешто ново - прича Менфорд, власник прве крафт пиваре.

Мали бизнис, поручила је предсједница Српске, добра је порука која се шаље из Требиња.

- Ово треба користити као добре примјере. Када хоћете да се бавите нечим, имате подршку, нисте препуштени сами себи. То је најважније у цијелој причи - поручила је Цвијановићева.

цвијановић, епархија, требиње

Током радне посјете Требињу, предсједница Српске посјетила је и Епархију захусмко-херцеговачку и приморску, гдје је разговарала са епископом Димитријем. У својству потпредсједнице СНСД-а, састала се и са представницима коалиционих политичких партија, на нивоу града Требиња.