latinica  ћирилица
11/02/2019 |  19:08 ⇒ 12/02/2019 | 08:51 | Аутор: РТРС

Додик у Бечу са аустријским вицеканцеларом; Договорена и страначка сарадња

О ситуацији у Босни и Херцеговини, њеном европском путу, али и блокадама у формирању власти на заједничком нивоу, предсједавајући Предсједништва и лидер СНСД-а, Милорад Додик, разговарао је са представницима једне од владајућих странка у Аустрији. У Бечу је, са представницима Слободарске партије и италијанске Сјеверне лиге, договорио интензивнију сарадњу и на страначком нивоу.

Додик је потврдио традиционално добре страначке везе са лидерима Слободарске партије у Аустрији. У Бечу се састао са првим човјеком владајуће партије у Аустрији и вицеканцеларом те земље Ханс Кристијан Штрахеом. Осим о темама од заједничког интереса, разговарано је и бољој сарадњи на институционалном нивоу.

- Ту су и нека питања од раније везана за сарадњу на нивоу Републике Српске и Аустрије. Недавно је у Бечу боравила и предсједница Републике Жељка Цвијановић и она је разговарала о низу питања која смо ми овдје само подржали, као и реализацију договореног. Наставићемо да сарађујемо и ја се радујем свакој прилици да овдје дођем - истакао је Додик.

Додик је подржао Штрахеову Слоборадрску партију на изборима за Европски парламент. Чим се стекну услови, Беч би требало да посјети и формално, као предсједавајући Предсједништва. Позив у службену посјети упутио му је управо Штрахе, који је осудио застој при формирању Савјета министара.

- Одбијам сваку врсту блокаде, ко блокира тај не жели напредак. Ти људи морају да схвате да ћемо и ми да се трудимо да се те блокаде заврше. Валентин Инцко је критиковао тај став и ми ћемо радити на томе да до блокада више не долази - поручио је Штрахе.

Подршку је Додик добио и од италијанске Сјеверне лиге. Представници три странке у Бечу су постигли договор о интензивирању сарадње, посебно у области међусобне подршке у погледу проширења Европске уније, мигрантске кризе, заштите европских вриједности и економско-социјалној области.

- Европска унија чека изборе за Европски парламент. Надам се да ће то много тога да промијени. Видимо да се људи враћају традиционалним вриједностима са којима ми као странке можемо да побиједимо и уједињени будемо јачи - истакао је Јохан Гуденус, шеф Клуба посланика Слободарске партије у Савезном парламенту Аустрије.

Кандидат Сјеверне лиге на предстојећим изборима за Европски парламент Данте Катано, изразио је наду да ће сарадња бити унапређена након избора за Европски парламент.

- Надам се да ћемо након маја и избора наше добре везе унаприједити са ријечи на дјела, јер након маја много тога у Европи ће бити другачије и много боље за нас и наше земље - истакао је Катано.

Избори за Европски парламент требало би да буду одржани од 23. до 26. маја. Међу 705 посланика, које ће бирати грађани свих држава чланица, према многим најавама, значајан број би могао да буде из странака деснице, блока којем припадају и Сјеверна лига и Слободарска партија.

Повезане вијести:

Додик-Штрахе: Јачати односе Аустрије и Српске

Сарадња СНСД-а, Слободарске партије Аустрије и италијанске Сјеверне лиге