latinica  ћирилица
11/02/2019 |  19:09 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Милуновић: Програми за запошљавање више од 4.000 лица

Крајем 2018. године, у Српској је било око 270.000 запослених. Влада ће и у овој години издвојити 15,7 милиона КМ за реализацију седам програма за запошљавање, који ће запослити више од 4.000 лица. Предстоји и доношење реформских закона у области запошљавања.

Прошла година окончана је са најмањим бројем незапослених у Српској, запослено је 5.200 лица. Но, на евиденцијама је и даље 96.000 лица која трагају за послом, или су на бироу због потребе да обезбиједе право на здравствено сигурање. Нови системски закон о посредовању при запошљавању и измјена Закона о раду и запошљавању уредиће област рада, али и здравственог осигурања

- Велики број људи живи од пољопривреде и других дјелатности, па је Завод за запошљавање онемогућен да буде у функцији. Новим законом утврдиће се који је то број људи и стварна структура незапослених - поручио је Душко Милуновић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Око 60 милиона КМ буџетских средстава које Завод добија за осигурање незапослених биће преусмјерено Фонду здравственог осигурања, а начин на који ће незапослени остварити своја права дефинисаће се паралелним измјенама Закона о здравственом осигурању.

- У процесу реформе јачамо савјетодавни циљ да разбијемо стеротип да Завод постоји само ради евиденције незапослених - тврди Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Оба системска закона биће упућена у процедуру у првој половини ове године. Истовремено, кроз седам нових програма Завода и Владе Републике Српске и у овој години очекује се запошљавање најмање 4.000 лица.