latinica  ћирилица
11/02/2019 |  19:29 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Брадара: Сједницу ћу сазвати одмах након потврде резултата

Предсједавајућа Дома народа Парламента Федерације БиХ Лидија Брадара изјавила је да ће сазвати сједницу овог дома у најкраћем могућем року, након потврђивања коначних или дјелимичних резултата Централне изборне комисије у вези са додјелом мандата, те се нада да би то могло бити већ почетком сљедеће седмице.
Лидија Брадара (Фото:tv1.ba) -
Лидија Брадара (Фото:tv1.ba)

Она је истакла да прије званичне потврде, односно објаве у Службеном гласнику, сазивање сједнице није могуће, саопштено је Дома народа Парламента ФБиХ.

Брадара је поздравила засједање ЦИК-а БиХ у најкраћем могућем року од тренутка када је и посљедња скупштина изабрала делегате, додаши да након данашњег утврђивања резултата слиједи рок за жалбе од два дана.

Она је истакла да би ЦИК БиХ, према доступним информацијама, резултате дјелимично или потпуно могао потврдити у четвртак, а објавити већ у петак, а да би након тога у најкраћем пословничком року сједница била заказана.

"Ово су чињенице на које сам упозоравала и прије самих избора, а поготово након њих, односно прије одлуке ЦИК-а о попуњавању Дома народа. Осим тога, више пута сам апеловала да скупштине изврше избор делегата и рок је давно, нажалост, прекршен", истакла је Брадара.

ЦИК је данас додијелио још пет мандата делегатима у Дому народу Парламента Федерације БиХ, и то једног из реда Бошњака, два из реда осталих, те два од пет из реда Срба.

Брадара је раније указала на значај брзог конституисања новог сазива Дома народа ради постизања финансијске и политичке стабилизације ФБиХ, с обзиром на то да у претходној години није усвојен федерални буџет за 2019, а све због политичке неодговорности законодавних тијела кантона.

Представнички дом ФБиХ је 9. јанура усвојио буџет за ову годину у износу од 2,65 милијарди КМ, што би требало да потврди и Дома народа.