latinica  ћирилица
11/02/2019 |  21:25 | Аутор: СРНА

Осло протјерује пољског конзула

Норвешка ће протјерати пољског конзула Славомира Ковалског, који се сукобио са локалним званичницима након што је Варшава одбила да га опозове, саопштено је из норвешког Министарства спољних послова.
Норвешка, Осло (Фото: visitoslo.com) -
Норвешка, Осло (Фото: visitoslo.com)

Портпарол Министарства саопштила је да се Норвешка на овакав корак одлучила због понашања пољског конзула, које није у складу са његовим дипломатским статусом.

Она је рекла да је Министарство примило велики број жалби да конзул омета рад званичника.

Норвешки медији пишу да је Ковалски био умијешан у неколико случајева у којима су се грађани Пољске жалили на одлуке норвешких служби за заштиту дјеце.

Пољска је саопштила да ће заузврат протјерати норвешког дипломату, у ријетком спору двије земље које иначе имају јаке економске везе.

"Ово је крајње неоправдана одлука. Једина могућа одлука јесте реципрочни поступак, који ће смјеста бити извршен", написао је замјеник пољског министра спољних послова Симон Синковски на "Твитеру".

Министарство спољних послова Пољске саопштило је да је норвешки дипломата, након одлуке Норвешке, проглашен непожељном особом.

Пољаци представљају највећу имигрантску групу у Норвешкој, са око 98.000 од укупно 5,3 милиона становника у 2018. години.

Пољска представља и највеће тржиште за извоз морске хране из Норвешке и важан је купац норвешких производа повезаних са одбраном.