latinica  ћирилица
12/02/2019 |  10:35 ⇒ 10:56 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Гачић има јатаке који га скривају

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да серијски убица Един Гачић има помагаче који га, како каже, скривају од полицијске потјере.
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

Коментаришући за Инсајдер то што се Гачић већ осми дан налази у бјекству иако за њим трага неколико хиљада полицајаца на релативно малом простору од Коњица до Сарајева, Галијашевић тврди да помахнитали убица сигурно има јатаке те да су они, према његовим ријечима, највјероватније Гачићеви бивши саборци из одреда "Ел муџахид" или неки други радикални исламисти.

- Простор на којем се Гачић налази је територија гдје је за вријеме рата дјеловала Четврта муслиманска бригада којој је командовао садашњи главни имам Џамије краљ Фахд у Сарајеву, Незим Халиловић Мудерис. С друге стране, не заборавите да је Гачић био припадник одреда "Ел муџахид". Ако погледамо разлике у љекарским налазима и анализе његовог стања видјећемо да су једног фанатика и професионалног убицу прогласили неурачуњивим, а истовремено га нису послали на лијечење већ су га држали у затвору, што је бесмислено. Он је био прикривена пријетња. Таквих убица као што је Гачић у одреду "Ел муџахид" можда је било око 300, али тај број је сасвим довољан да сада могу једни другима да пружају подршку - каже Галијашевић.

Он, између осталог, сматра да су садашњи Гачићеви злочини резултат планираних безбједносних пропуста и ризика у које је бх. друштво, према његовим ријечима, плански стављено од стране безбједносних агенција БиХ.

- Гачић није праћен ни надзиран довољно, нити је адекватно процијењен. Ради се о патолошком убици, а не како пише у извјештајима "шизоидно-параноидној особи". Он је прије свега девијантан карактер и фанатик. Убиства која је починио била су из убјеђења, јер он сматра да то тако треба. Такве су будале ишле да ратују у Сирију, а сада их овдје пуштамо на слободу. Гачић се скрива по кућама и сигурно има помагаче међу истим таквим какав је и он - тврди Галијашевић.

Извор: Insajder.in