latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:34 ⇒ 16:22 | Аутор: sputniknews.com

Амбасадор Венецуеле: Гваидо у Србији учио о протестима

Амбасадор Венецуеле у Русији Карлос Фариа Тортоса изјавио је да су САД врбовале предсједника венецуеланског парламента Хуана Гваидоа који се прогласио за предсједника државе још прије 10 година и да је марионета Вашингтона.

- Господина посланика Гваидоа, кога нико није знао прије тога, врбовале су САД прије 10 година. По нашим подацима, њега су послали у Србију, он је био послат у Србију да учи, што вјероватно ви знате. Од тога је све и почело - рекао је дипломата у Савјету Федерације.

Он додаје да је дошло вријеме да Гваидо "покаже спремност".

- Дошло је вријеме да је спреман, кажу да је спреман, али он није за тај задатак (који су му дале САД). Он је само марионета, иза њега стоје САД и говоре му (шта да ради) - додао је амбасадор Венецуеле.

У Венецуели су 21. јануара почели масовни протести против актуелног предсједника Николаса Мадура. Предсједник Парламента Хуан Гваидо се 23. јануара прогласио за привременог шефа државе. Сједињене Америчке Државе и низ других земаља признале су Гваидоа и захтијевају од Мадура, ког не сматрају легитимним шефом државе, да не дозволи насилне акције против опозиције. Мадуро је Гваидоа назвао марионетом Сједињених Америчких Држава. Мадура као легитимног предсједника подржава Русија, Кина и низ других земаља.