latinica  ћирилица
12/02/2019 |  19:00 | Аутор: РТС

Оштро писмо из Вашингтона Приштини: Повуците таксу!

Тројица приштинских званичника, предсједник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај и предсједник парламента самопроглашеног Косова Кадри Весељи примили су оштро писмо САД, са захтјевом за укидање таксе на српске производе, преносе приштински медији.

Писмо су потписала тројица високих америчких званичника Бијеле куће, Стејт департмента и министарства одбране, Метју Палмер, Лора Купер и Џон Ерт.

Они су навели да су потези Приштине, међу којима истичу таксе, онемогућиле САД да наставе сарадњу са приштинским властима "на великом броју циљева".

Након што Приштина није послушала захтјев САД да се укину таксе, Вашингтон је, истиче се, одлучио да предузме кораке, а први је био отказивање посјете генерала Ора из Охаја.

- Пажљиво ћемо размотрити друге аспекте наше сарадње и преиспитати да ли и они могу да буду умањени - пишу амерички званичници.

У писму се позива на поштовање жртвовања америчке државе и америчких војника за Косово.

"Хиљаде америчких дипломата и војника је било лично ангажовано у покушајима да се изгради будућност за Косово. Невјероватно је да послије свега што смо заједно урадили, Косово тако олако схвата наше пријатељство да игнорише наш савјет", наводи се у писму.

Лидери у Приштини су упозорени да ће, ако не укину таксу, услиједити шире "санкције".

Истиче се да Сједињене Државе настављају да се залажу за постизање свеобухватног споразума са Београдом, који ће одговарати обема странама.

- Наша намјера је да видимо да се Србија, али и Косово, понашају одговорно како би се поново успоставио дијалог, Први корак на овом путу мора да буде укидање такси. Док то не учините, ми не можемо да вратимо нађе односе на пређашњи ниво - закључује се у писму.

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај поновио је данас да неће повући одлуку о такси на српске производе, све док не буду регулисани односи Београда и Приштине, без обзира на међународне притиске.