latinica  ћирилица
12/02/2019 |  19:13 ⇒ 13/02/2019 | 08:41 | Аутор: РТРС

Након вишедневне потраге убијен Един Гачић (ФОТО)

Најтраженији бјегунац у БиХ Един Гачић, осумњичен за двоструко убиство у посљедњих осам дана, убијен је послијеподне у ширем подручју Кантона Сарајево.

Ликвидирали су га сарајевски специјалци. У размјени ватре један специјалац МУП-а Кантона Сарајево лакше је повријеђен.

Вишеструки убица скривао се у мјесту Кошћан надомак Хаџића, бар ту га је још синоћ лоцирала полиција. Након што су га специјалне јединице окружиле, Гачић је отворио рафалну паљбу. Један хитац је окрзнуо специјалца којем је одмах указана помоћ, и како нам је речено, не ради се о озбиљној повреди. У узвратној ватри Гачић је ликвидиран. 

Мјесто Кошћан на подручју Хаџића (Фото: H. M./Klix.ba)

Серијски убица Един Гачић више није безбједносна пријетња по грађане Кантона Сарајево и цијеле БиХ. Масовна потрага у којој је учествовало више од 1.200 полицајаца трајала је осам дана још од бруталног убиства локалног трговца Сауда Султанића у Подорашцу код Коњица.

Но, интензивирана је након ликвидације припадника Федералне управе полиције Махира Бегића у Суходолу код Тарчина.

Информацију о локацији Гачића, коју је синоћ од Обавјештајне агенције добио полицијски оперативни штаб испоставила се тачном – насеље Кошћан код Хаџића. Сачињен је оперативни план, чија реализација је почела у јутарњим сатима.

Мјесто Кошћан на подручју Хаџића (Фото: H. M./Klix.ba)

Полицијски комесар МУП-а КС Мевлудин Халиловић, у ванредном обраћању након ликвидације Гачића, рекао је да је акција почела рано јутрос на подручју Хаџића и да су у њој учествовали припадници Федералне управе полиције, специјалне јединице полиције и Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Прегледи и претреси вршени су на подручју између Хаџића и Кисељака, а у послијеподневним часовима пронађен је кључни траг који је на крају довео до убице.

Халиловић је истакао да Гачић није желио да се преда, упркос позивима полиције.

- Дошло је до употребе ватреног оружја припадника полиције и Гачића и он је онда убијен - навео је он.

У размјени ватре лакше је рањен један специјалац МУП-а Кантона Сарајево. На мјесту окршаја, указана му је љекарска помоћ и он је наставио са својим полицијским обавезама.

Увиђај, као и оперативне активности требало би да утврде да ли је убијени убица, током вишедневног скривања имао и помагача.

Незванично, код њега је пронађен и службени пиштољ убијеног полицајца Махира Бегића. Полиција још не саопштава у каквом стању је ликвидирани серијски убица затечен. У првој реакцији захвалност упућују грађанима на стрпљењу и на сарадњи. 

Министар унутрашњих послова Кантона Сарајево Адмир Катица изразио је задовољство успјешно окончаном полицијском потрагом.

Министар унутрашњих послова Кантона Сарајево Адмир Катица  (Фото:D. S./Klix.ba)

А грађани Хаџића, Тарчина, Пазарића након бесаних ноћи, послијеподне одахнули. Спокојније се враћају својим свакодневним обавезама. Остаје жал за жртвама бруталног убице.

Док су његове колеге стезале обруч око убице, жртва Махир Бегић сахрањен је на мјесном гробљу Локве код Хаџића. Претходно на комеморацији уз представнике свих полицијских агенција и служби у БиХ, колеге су за Бегића имале само ријечи хвале. Био је радин, позиву одан – громада од човјека, рекли су. Скрхана болом мајка Хасена захвалила се свима који су породици у помоћ притекли.

-  Ја сам поносна мајка. Поносна сам на све његове колеге и другове и на њихову униформу. Поносим се да је часно чувају и поштено раде - рекла је Бегићева.

Злочиначки пут Един Гачић, започео је још у рату. Тек пунољетан, био је припадник злогласног одреда Ел муџахедин. Непосредно након рата убио је саборца из одреда – Исмета Гунића.

Због тога осуђен на осам година затвора. На "слободном викенду" 2002. године у Зеници је ликвидирао властиту мајку Сифету, па пресуђен на јединствену казну од 20 година затвора. Након двије трећине казне у Зеничком, па потом Бихаћком затвору монструм је 2017. године пуштен на слободу. А онда починио још два убиства. И скончао у Лепеници.

Мјесто Кошћан код Хаџића (Фото: H. M./Klix.ba)