latinica  ћирилица
12/02/2019 |  20:24 | Аутор: СРНА

Китаровићева тражи извињење Тајанија

Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић упутила је данас писма предсједницима Европског парламента Антонију Тајанију и Италије Серђу Матарели у којима је навела да Тајанијева изјава да су Истра и Далмација италијански "оживљава дух експанзионистичких политика које су током прошлог вијека узроковале много зла Хрватској и Европи", те да очекује недвосмислено извињење.

Китаровићева је у писму Тајанију истакла да су је његове ријечи лично погодиле јер "потиче из краја који је током двадесетих и тридесетих година прошлог вијека, а затим и у Другом свјетском рату, био погођен италијанском фашистичком окупацијом и гдје су још на сваком кораку видљиви трагови фашистичких злочина".

Она је рекла да жали због судбине свих који су током или након Другог свјетског рата страдали или су због противљења комунистичком режиму морали да напусте Хрватску, притом мислећи и на бројне Хрвате, као и на припаднике других нација, међу којима су и Италијани.

Китаровићева је нагласила да је Тајанијева изјава унијела немир међу све хрватске држављане, па тако и припаднике италијанске националне мањине.

Она је истакла да је згрожена и разочарана због овакве изјаве, наводећи да је иза тих ријечи "неприхватљиво заговарање историјског ревизионизма и иредентизма", које одлучно одбацује, преноси "Индекс".

- С обзиром на све наведено, очекујем, као и цијела Хрватска, Ваше недвосмислено извињење, да бисмо превазишли ову ситуацију и наставили да градимо конструктивне билатералне и европске односе - поручила је Китаровићева у писму Тајанију.

У другом писму италијанском предсједнику Серђу Матарели, Китаровићева је навела да Хрватска и Италија, као пријатељске, сусједне и савезничке државе које дијеле заједничке вриједности ЕУ, не могу толерисати изјаве које "оживљавају дух експанзионистичких политика које су током прошлог вијека узроковале много зла Хрватској и Европи.

- Од господина Тајанија сам затражила недвосмислено извињење. Увјерена сам да дијелите моје увјерење да је то најбољи начин да без оптерећења наставимо градити добре односе сарадње и пријатељства између Хрватске и Италије, а на добробит цијеле европске породице - навела је Китаровићева у писму Матарели.

Тајани је у недјељу, 10. фебруара, присуствовао церемонији поводом Дана сјећања у околини Трста и одржао говор током којег је узвикнуо: "Живио Трст! Живјела италијанска Истра! Живјела италијанска Далмација!".

Из Тајанијевог кабинета јуче је саопштено да његова изјава да су Истра и Далмација италијански није добро интерпретирана, да није мислио ништа лоше и да се неће извинити због ње.