latinica  ћирилица
19/02/2019 |  11:41 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

Међу мигрантима у Бихаћу и Сарајеву откривено пет терориста

Служба за послове са странцима БиХ саопштила је да је од почетка године међу евидентираним мигрантима било пет Авганистанаца који се доводе у везу са тероризмом.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је на подручју Бихаћа и Сарајева у наведеном периоду лоцирано и стављено под надзор у Имиграциони центар Службе у Источном Сарајеву укупно шест миграна, од којих се један доводи у везу са кријумчарењем миграната и организованим криминалом.

Наведена лица лоцирана су на основу предузимања појачаних мјера и радњи профилисања безбједносно-интересантних лица међу мигрантима, те кроз сарадњу и размјену информација Службе са домаћим и међународним партнерима, првенствено кроз размјену биометријских података, додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да та лица представљају пријетњу јавном поретку и безбједноси БиХ, за које Служба тренутно у сарадњи са партнерским агенцијама и земљама поријекла проводи поступак потврђивања идентитета као и утврђивања осталих чињеница неопходних за удаљавање са територије БиХ, на основу претходно изречених мјера протјеривања.

Из Службе за послове са странцима наводе да ће њихови капацитети и спремност за супротстављање безбједносним изазовима и пријетњама ирегуларних миграцијских токова бити додатно оснажени добијањем међународне донације за биометријску опрему која се очекује до краја марта, а користиће се за ефикасније откривање лица која се доводе у везу са тероризмом. 

- У сарадњи са домаћим и међународним партнерским агенцијама, Служба ће се одлучно супротставити безбједносним изазовима и пријетњама ирегуларних миграцијских токова. Као приоритет у свом раду наставићемо лоцирати и процесуирати мигранте који се доводе у везу са тероризмом или организованим криминалом, чиме ће Служба дати знатан допринос безбједности БиХ и њених грађана - поручили су из ове безбједносне агенције.