latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:14 ⇒ 21/02/2019 | 08:24 | Аутор: РТРС

Сарајево схватило Додикова упозорења - стиже нови талас миграната

Коментаришући информацију да је шест терориста у посљедња два мјесеца лоцирано међу мигрантима, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, рекао је да су сва његова ранија упозоравања на то била безуспјешна, и да сад имамо отворене проблеме које не може ријештити постојећа структура на БиХ ниову.

Многи вјерују да то сада превазилази могућности БиХ.

Двије године игнорисања ставова Српске о питању миграната, довело је до тога да и они који су оптуживали њене представнике за преувеличавање проблема, сада драматично упозоравају на то да се БиХ неће моћи носити са новим таласом, не увиђајући можда да су баш њихови потези довели до тога.

- Ја то не бих назвао мигрантском кризом, БиХ је апсолутно спремна да се носи са тим - каже Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Док мигранти, а међу њима и они радикални, чекају прољеће да крену ка Европи, БиХ је сад у пат позицији, без могућности да покрене механизме контроле и заштите.

- Много је пропуста било, БиХ се показала неспособна да брани свој простор а сада, нова власт није формирана а они који требају да оду са власти нису довољно мотивисани да раде свој посао - сматра Додик.

Ни шест терориста који су ухваћени, не може се никако приписати доборм раду надлежних служби, кажу стручњаци за безбједност.

- Хапшења у БиХ су нереална оцјена да је то само неких шест, свакако да се ту ради о много већем броју. Службе у БиХ не да немају капацитета, него више бих рекао да не постоји политичка воља за откривање терориста и да је то један од разлога што и међународна заједница примјећује да се све више концентришу у БиХ, да ли им је то почетна станица или склониште током кризе тек ћемо видјети, али сигурно је да их је далеко већи број - сматра Божидар Спасић, сртучњак за безбједност.

Мора се фомирати нова власт, а затим и спровести кадровске промјене у безбједносним институцијама, јер тренутно не постоји нити једна адекватна мјера, каже Џевад Галијашевић. У току је агресија радикалног исламизма на Европу преко БиХ и очекује нас, каже, тешка година.

- Они су сада пријетња цијелом европском миру не само нама, ја се надам да ће с европског врха скренути пажња јер не можемо дочекати да се људи у Сарајеву дозову памети. Ово сада превазилази могућости БиХ - поручује Галијашевић.

Став који ће се протежирати из Српске у новом сазиву БиХ институција гласи - без кампова за мигранте, каже предсједавајући Додик.

- Ми имамо ту несрећу да је БиХ задња земља до ЕУ, они нам сад хоће да пошаљу нешто пара за кампове и кажу морамо да ћутимо, нит нам требају њихове паре ни мигратни, нек то ураде они кад већ имају паре, нек сами направе кампове. То је став који ћемо протежирати и током вршења власти на БиХ нивоу, везано за мигранте - напомиње Додик.

Према посљедњим информацијама, у Србији је до сад регистровано више од милион миграната. Да ли и БиХ има капацитете, да раширених руку дочека толики број?