latinica  ћирилица
21/02/2019 |  11:59 | Аутор: РТС

Послије Венецуеле на тапету САД Никарагва?

Савjетник америчког предсjедника Донлада Трампа за спољну политику, Џон Болтон жели да разријеши свој вишедеценијски сукоб са предсједником Никарагве Данијелом Ортегом, наговјештавајући да би режим подржан од стране Вашингтона могао да дође на власт у блиској будућности.
Данијел Ортега, архив (Фото: csmonitor.com) -
Данијел Ортега, архив (Фото: csmonitor.com)

- Ортегин режим осудио је три лидера фармера на 550 година затвора због њихове улоге у протестима 2018., у којима је полиција наводно убила 300 активиста. Ортегини дани су избројани, народ Никарагве ће ускоро бити слободан - написао је на Твитеру Трампов савјетник и човјек од повјерења.

Лидерима протеста против Ортеге изречене су затворске казне пошто су осуђени за умијешаност у смрт четири полицајца и једног учитеља током сукоба јула прошле године.

Како наводи РТ, Никарагву, ту централноамеричку државу, протести потресају од прошлог априла, на којима су демонстранти затражили оставку лидера партије Сандиниста, Данијела Ортеге. Ортега је свој посљедњи мандат убједљиво освојио 2016.

САД су више пута током протеклих деценија подржавале устанак против љевичарске владе. Болтон је новембра прошле године позвао на рушење онога што је назвао "тројком тираније" – Венецуеле, Никарагве и Кубе, "одвратне колевке комунизма на Сјеверној хемисфери".

Болтонова историја са Ортегом почела је још средином 80-тих година прошлог вијека када је обављао више функција у администрацији Роналда Регана. Ортега је предводио револуцију 1979., а први пут је изабран за предсједника 1985. године.

Реган је финансијски подржавао десничарске побуњенике у Никарагви током сукоба који је трајао скоро читаву деценију.

РТ тврди да је Болтон током свог дјеловања у Регановој администрацији био више од свједока у акцијама ЦИА за заобилажење забране Конгреса о пружању подршке опозиционим паравојскама.