latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:19 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Бијељина: На прољеће се очекује већи талас миграната

Начелник бијељинске Полицијске управе Жарко Ћосић упозорио је данас да је на подручје које покрива ова управа појачан прилив илегалних миграната и истакао да их је у јануару евидентирано 42, у фебруару до данас чак 116, а у истом мјесецу прошле године само један.
Мигранти у Бијељини (архив) - Фото: РТРС
Мигранти у Бијељини (архив)Фото: РТРС

- Ово само указује да се почетком прољећа очекује још већи прилив илегалних миграната на наше подручје - нагласио је Ћосић и додао да у јануару прошле године није евидентиран ниједан мигрант на овом подручју.

Ћосић је подсјетио да ова управа ради према инструкцијама Владе Републике Српске, односно њеног Координационог тијела за праћење илегалних миграната, те да у складу са тим настоје да у што краћем року мигранте прослиједе на њихову руту ка Сарајеву и Бихаћу, гдје они углавном изјављују да желе да иду.

 - Ове године мислим да ћемо имати страшан притисак када је ријеч о овој проблематици. Координационо тијело Владе Српске ради све што је у његовој моћи, а полиција и погранична полиција свој посао, иако одрађују добро, суочавају се са проблемом мањка људи који би могли да покрију велики притисак долазка миграната - навео је Ћосић.

Он је истакао да је полиција овај посао до сада добро обављала у сарадњи са грађанима, посебно на обали ријека Дрине и Саве, а будући да ове године очекују још већи притисак, апеловао је на грађане да наставе да сарађују са полицијом.

Ћосић очекује да ће убрзо бити формирана власт на нивоу БиХ како би Кооринационо тијело Владе Српске и Штаб који је на нивоу БиХ направили брз и квалитетан план којим би био спријечен улазак илегалних миграната.

- У супротном, имаћемо проблеме. Већ јутрос смо имали проблем приликом уласка 24 мигранта који више не желе, као до сада, да се каналишу како бисмо их ми привели пограничној полицији или инспектору за странце, те да их упутимо на одредиште које желе, него су се раштркали по граду па смо морали ангажовати три полицијске станице и Јединицу за подршку. Успјели смо да их сакупимо и одведемо инспектору за странце - рекао је Ћосић.

Он је навео да због овог проблема, као и оних који са прољећем слиједе, очекују сигнале са терена – гдје и када долазе мигранти, да би полиција могла брзо да реагује.

- Наставићемо своју борбу, јер ми не знамо ко су ти људи - да ли су болесни од нечега на шта ми нисмо имуни, да ли су психички стабилни, да ли су терористи - рекао је Ћосић.

Ћосић је рекао да због таквих ствари полиција и тежи да мигранте упути у Бихаћ гдје се налазе центри у којима би могли бити под контролом.

- Међутим, и они имају неке своје везе и на терену се осјећа да они и не би баш у Бихаћ да живе тамо под контролом, него би радо да се распрше по територији Републике Српске и БиХ - оцијенио је Ћосић.