latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:23 | Аутор: klix.ba

Због Јахорине и Бјелашнице олимпијски скијаши из Кине одбили Гармишпартенкирхен

Јахорина и Бјелашница у посљедњих неколико година доживљавају процват када је ријеч о туристичком потенцијалу, али однедавно су ове двије олимпијске љепотице све атрактвније и за професионалне спортисте. Наиме, ускоро на Јахорину и Бјелашницу на припреме долазе професионални скијаши из Кине, а одбили су Гармишпартенкирхен да би дошли у Сарајево.
Јахорина (Фото:Jahorina info) -
Јахорина (Фото:Jahorina info)

- Професионални скијаши из Кине долазе на припреме на Бјелашницу и Јахорину. Они су већ ове године били кренули према Гармишпартенкирхену гдје су и провели неколико дана, али након што смо им ми са Јахорине и Бјелашнице послали понуду, одлучили су ипак да дођу код нас. Преломили су из разлога што смо им понудили двије планине за припреме. Дакле, једна група ће бити смјештена на Јахорини, а друга на Бјелашници и биће овдје све док има снијега, тј. отприлике до краја марта - рекао је Дејан Љевнајић, директор ОЦ Јахорина.

Како наводи, ОЦ Јахорина је још у јануару угостио 120 Кинеза и ако се сарадња покаже успјешном, постоји могућност попуњавања свих смјештајних капацитета који се нуде на ове двије планине.

- Кинези су први пут одсјели код нас управо у јануару и изабрали су БиХ испред свих других земаља због љепоте града, близине међународног аеродрома, неколико изузетних скијалишта те многих других предности. Ја сам био у Гармишпартенкирхену неколико пута и гарантујем вам да су Јахорина и Бјелашница вишеструко боља скијалишта када је конкретно ријеч о алпском скијању, а и упола смо јефтинији. Међутим, за долазак Кинеза је било важно и то што им не требају визе за БиХ - додао је Љевнајић.

Он је навео да се једна група професионалних скијаша из Кине већ налази на Бјелашници, а кроз неколико дана се очекује долазак друге групе на Јахорину. Љевнајић наглашава да би сарадња са туристима из Кине могла у блиској будућности да промијени набоље комплетну туристичку слику у БиХ.

- Зимске олимпијске игре биће одржане управо у Кини 2022. године. Скијање као буржујски спорт и није кроз историју био популаран међу Кинезима, који су одувијек били познати као комунисти. Међутим, након што су добили организацију Олимпијаде они су добили налог од власти да до 2022. године морају да имају близу 100 милиона скијаша. Они тренутно раде на изградњи 47 скијашких центара, а њихови спортисти се припремају широм свијета. Наравно, ми смо ту видјели своју шансу - закључује Љевнајић.

Европски омладински олимпијски фестивал (ЕЈОФ) свечано је затворен у петак, а градоначелници Сарајева и Источног Сарајева Абдулах Скака и Ненад Вуковић, у више наврата су истакли да је ова спортска манифестација увелико допринијела популаризацији ова два града као истакнутих туристичких дестинација.

- Информације о новим аранжманима за спортисте на нашим олимпијским планинама, након Европског олимпијског фестивала за младе, охрабрујуће су. Наша је жеља и нада била да ће ова манифестација, на коју смо сви поносни, донијети већу конкурентност нашим туристичким потенцијалима. Ове вијести говоре управо то. Јер, када умјесто аустријских или швајцарских скијалишта репрезентације бирају Бјелашницу или Јахорину, то нам говори да је ЕЈОФ, без икакве сумње, отворио нека нова врата и да ће се позитивни ефекти снажније осјећати у времену пред нама - рекао је Скака.