latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:41 | Аутор: СРНА

Грабовац: Oдбор подржава процесуирање ратних злочина над Србима

Одбор за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске даје пуну подршкку надлежним тужилаштвима да процесуирају ратне злочине почињене над Србима на подручју Посавине и читаве БиХ, изјавио је предсједник овог одбора Марко Грабовац.
Марко Грабовац - Фото: РТРС
Марко ГрабовацФото: РТРС

- Постоје необориви докази о ратним злочинима почињеним над Србима у Броду, Оџаку и читавој Посавини, масовне српске гробнице, документација, изјаве преживјелих свједока, који су раније достављени Хашком трибуналу и Тужилаштву БиХ - рекао је Грабовац Срни.

Грабовац је оцијенио да за породице српских жртава рата нема сатисфакције све док лицу правде не буду приведени наредбодавци и извршиоци ратних злочина над Србима у Посавини и читавој БиХ.

Мјештани села Доња Дубица, у општини Оџак, припремају нову кривичну пријаву Тужилаштву БиХ против бившег припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Марка Видића због сумње да је починио ратни злочин над српским цивилима на овом подручју, рекао је раније Срни мјештанин овог села Марко Драгић.

- Видић је био командир вода ХВО-а под чијом командом је српско становништво из Доње Дубице протјерано, затворено у логор, жене силоване и сва имовина запаљена - тврди Драгић, који је један од организатора подношења нове кривичне пријаве.